Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Valunzi, pojačano znojenje tijekom noći, promjene raspoloženja – sve je to karakteristično za menopauzu, a za nju su, tvrdi skupina kanadskih znanstvenika, krivi muškarci.


Evolucijski genetičari s kanadskog Sveučilišta McMaster tvrde da navika muškaraca da za svoje partnerice biraju mlađe žene uvjerava starije pripadnice ljepšeg spola da plodnost i rađanje u zrelijim godinama postaje besmisleno i da to dovodi do menopauze, piše BBC.

Naime, koristeći kompjuterske modele, tim stručnjaka je zaključio da muškarci svih uzrasta za partnerice biraju mlađe žene, što starije žene to shvaćaju kao da nema svrhe da one i dalje budu plodne.

Vezani članci Nasilje nad ženama, Turska Muškarac pred uplakanom 5-godišnjom kćerkom zvjerski nogama mlatio bivšu suprugu dok je ona ležala na tlu, građani sve snimili Nasilje nad ženama i dalje ogroman problem - 5 Htjela prekinuti vezu s 40-godišnjakom, a on ju potom udarao šakama, čupao za kosu, bacio na tlo i prijetio

Profesorica Rama Singh koja je vodila istraživanje kaže da muškarci koji biraju mlađe žene zapravo pažljivo mjere šanse da s partnericom imaju djecu i da je oduvijek u ljudskoj povijesti postojala prednost mlađih žena u odnosu na starije. Dodala je i da bi sve kasnije rađanje zbog obrazovanja ili karijere moglo, kroz duže razdoblje, promijeniti vrijeme nastupanja menopauze.

>> Prestankom uzimanja lijekova vraćaju se simptomi menopauze

S druge strane, stručnjaci iz Velike Britanije tvrde da je obrnuto, odnosno da muškarci biraju mlađe žene jer su plodnije od starijih žena. Naime, znanstvenici odavno pokušavaju dati odgovor zbog čega žena ne može rađati djecu tijekom cijeloga života.

'Mislim da je logičnije da su muškarci kroz evoluciju uspjeli prepoznati da su mlađe žene plodnije jer su u početku pokušavali imati djecu sa svim ženama koje su bile u stanju da ih donesu na svijet. Tako da oni sigurno nisu 'krivi' za menopauzu', kazao je Maxwell Burton-Chellew sa Sveučilišta Oxford.

Prethodne su se teorije oslanjale na takozvani 'baka efekt' koji sugerira da se kod žena gubi plodnost u trenutku kada osjete da će se naći u životnom dobu kada neće više moći pratiti odrastanje svoga djeteta pa su, umjesto toga, na raspolaganju svojim unucima. Radi se, dakle, o mentalnoj blokadi uslijed koje nastaje menopauza. Zbog toga, po toj teoriji, muškarci biraju mlađe žene koji imaju puno veću mogućnost reprodukcije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook