Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus)
Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus

Žene će za otprilike 20 godina moći imati bebe bez muškaraca, kaže stručnjak za plodnost, a prenosi Daily Mail.


Komentari doktora Davida Molloya, australskog reproduktivnog stručnjaka, dolaze nakon što su bebe miševi nedavno rođeni od dvije majke u Kini, a on sam ne vidi razlog zašto se to u budućnosti ne bi moglo postići u ljudskoj reprodukciji.

Vezani članci Što o Vukovaru misle njegova djeca Zaboravite odrasle na tren i pogledajte što o Vukovaru misle njegova djeca. Imaju i poruku za velike, ali i za svoje prijatelje Mali šminkeri Dopustili klincima da ih našminkaju, nered će morati čistiti još satima

Daily Mail piše kako trenutno u Australiji, etički odbori i zakonske zabrane zaustavljaju takva istraživanja na ljudima, ali australski doktor se nada da bi se to moglo promijeniti. Znanstvenici s kineske akademije nedavno su uspjeli stvoriti zdrave bebe miševe s dvije ženke. U istraživanju su korištene matične stanice i ciljno uređivanje gena radi istospolnog reproduciranja. Na taj je način stvoreno 29 zdravih miševa.

Ovo istraživanje moglo bi probuditi nadu gay parovima koji žele vlastitu djecu. No, nisu svi miševi stvoreni parenjem miševa istog spola jednaki. Oni koji su rođeni od dva tate preživjeli su samo nekoliko dana i rođeni su s raznim genskim mutacijama, poput dugačkih jezika i s velikim tijelima. Miševi rođeni od dvije mame imali su pak normalan životni vijek miša.

Dr. Teresa Holm sa Sveučilišta u Aucklandu, nazvala je istraživanje značajnim napretkom u istraživanju gena, reprodukcije, te napomenula da je istraživanje tim značajnije što bi u budućnosti homoseksualnim parovima moglo omogućiti potomske s njihovim DNK. Robert Norman, reproduktivni stručnjak na Sveučilištu u Adelaideu, izjavio je: "Koncept je intrigantan za ljudsku reprodukciju, osobito za parove istospolnih zajednica. No, postoji još uvijek previše nepoznanica".