Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Muškarac prerušen u ženu, s perikom i ružem na usnama, izveo je napad na najpoznatiji portret na svijetu - Mona Lisu Leonarda da Vincija.


Muškarac prerušen u staricu u invalidskim kolicima, s perikom i ružem na usnama, u Louvreu je izveo napad na Mona Lisu, najpoznatiji portret Leonarda da Vincija. Kako piše Sky News, skočio je iz kolica i razmazivao tortu po staklu kojim je slika zaštićena.

Osim toga, bacao je ruže po podu prije nego što ga je uhvatilo osiguranje. Na društvenim je mrežama objavljena snimka na kojoj ista osoba poručuje okupljenim ljudima "da misle na planet".

 

 

O svemu se oglasila i glasnogovornica muzeja. "Posjetitelj je inscenirao invalidnost kako bi koristio invalidska kolica. Kada se približio slici, na nju je bacio šalicu pa razmazao tortu. Slika nije pretrpjela nikakvu štetu, no muškarca smo predali policiji", istankula je Marion Benaiteau, glasnogovornica muzeja Louvre.

Podsjetimo, ovo nije prvi "napad" na isti portret. Sliku je 1911. ukrao zaposlenik muzeja. Jedan je vandal 1950. sliku zalio kiselinom, zbog čega je tada pred nju postavljeno zaštitno staklo.

Godine 2009., Ruskinja je na fotografiju bacila keramičku šalicu, no slika je tada ostala neoštećena.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju