Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mišljenje stručnjaka

'Mubarak je samo kupio vrijeme slanjem vojske, morat će otići'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borbeni zrakoplovi kruže nad Kairom dok se prosvjedi nastavljaju. Na ulicama je samo vojska, policija je povučena. Vlada bezakonje. Oporba je zadužila Nobelovca Muhameda ElBaradeija da pregovara s režimom.

Anarhija u Egiptu. Policija se povukla, bez objašnjenja. Pljačkaši haraju, a građani naoružani pištoljima, palicama, noževima čuvaju svoju imovinu. Zazivaju vojsku da uspostavi red. Tenkovi jesu na ulicama, ali vojska ne intervenira. Čuvaju vladine zgrade, ključne punktove, kulturno i arheološko blago.

Pročitajte i ovo Ilustracija Trpio nasilje Sanela nasmrt izbola supruga: Susjedi otkrili strahote koje su se događale godinama Slika nije dostupna Spora tranzicija vlasti Pobuna u Egiptu se širi, vlast prijeti vojskom

>> Borbeni avioni nadlijetali Kairo, RH povlači dio diplomata

Neslužbeno, od očetka nereda dogodilo se 60 slučajeva silovanja. Opljačkana je i bolnica u kojoj se liječe djeca oboljela od raka. Kaos su iskoristili i zatvorenici. Pobjegli su iz četiri kaznionice. 'Zatvorenici i kriminalci pobjegli su iz zatvora i policijskih postaja. Naoružani noževima napadaju građane, pljačkaju banke i pokušavaju ukrasti blago iz muzeja, ali prosvjednici ih nastoje spriječiti', rekao je jedan stanovnik Kaira stranim novinarima.

I šesti dan na ulicama

Prosvjednici ne odustaju. Na ulicama su i šesti dan. Borbeni zrakoplovi nadlijeću trg u Kairu, mjesto središnjih prosvjeda. Promjene koje je uveo i najavio Mubarak, ne zadovoljavaju ih. 'Želimo da narod formira novu vladu, ne želimo ni Mubaraka ni Sulejmana', poručuje jedan od prosvjednika.

Vojska je uvijek bila potporni stup režima, ali uživa i povjerenje naroda. Novi mandatar vlade i potpredsjednik dolaze iz tog sigurnosnog sektora. 'Bez obzira što je Mubarak sebi kupio vrijeme i što će nastojati putem vojske još jedno vrijeme zadržati svoju poziciju nisam siguran da može predugo, odnosno da ćemo doći do te situacije kada prosvjedi će biti na toj razini nasilja da će jednostavno i on morati odstupiti sa svog mjesta', ističe prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, s Fakulteta političkih znanosti.

Prosvjedi protiv dugodišnjih režima počeli su u Tunisu, zahvatili su nekoliko država - Alžir, Egipat, Jemen, Jordan i Sudan. Egipat je strateški najznačajnija država u tom dijelu svijeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene