Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turska evakuira svoje građane iz Egipta

Borbeni avioni nadlijetali Kairo, RH povlači dio diplomata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borbeni zrakoplovi danas su nisko su nadlijetali glavni trg u Kairu prigušavajući povike mase prosvjednika. Zbog nastavka napetosti i sukoba, Hrvatska povlači dio svojih građana iz zemlje.

Reporteri stranih agencija i televizija, kao i svjedoci, opisali su dolazak borbenih zrakoplova iznad Tahrir trga vrlo glasnim, prenosi BBC. Svjedoci tvrde kako se radilo o najmanje tri borbena zrakoplova te dva vojna helikoptera. Vojska je na Tahrir trg poslala i dodatna pojačanja, prenosi agencija Reuters, jer je primijećen dolazak desetak kamiona s vojnicima.

Pročitajte i ovo Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Opsežna akcija u tijeku - 2 uklanjanje opasnosti FOTO Pogledajte kako izgleda velika mina kod hrvatskog otoka: Evakuirali stanovnike, akcija u tijeku

'Zrakoplovi su poslani da zastraše ljude. Vrijeme je policijskog sata, ali nitko niti ne pomišlja otići kući. Jasno mi je da je vojska ovdje kako bi zaštitila Mubaraka', ispričao je za Reuters jedan od prosvjednika s Tahrir trga.

Policija se povukla s ulica

Policija se povukla s ulica. Jasno objašnjenje takvog poteza nije dano. Na glavnim raskrižjima, ispred vladinih zgrada i turističkih znamenitosti raspoređena je vojska.

Izbjegavati putovanje u Egipat

Inače, Turska i SAD kreću u akciju izvlačenja svojih državljana iz Egipta zbog kaotične situacije u toj zemlji. Turska šalje dva zrakoplova Turkish Airlinesa u Egipat kako bi evakuirali dio tursih državljana, prenosi Reuters informacije iz turskih medija. Evakuacija bi mogla potrajati nekoliko dana.

Organizaciju evakuacije svojih građana provodi i veleposlanstvo SAD-a u Kairu, javlja Al Arabiya televizija, no iz veleposlanstva tu informaciju nisu nim potvrdili ni demantirali. Do sada je na snazi samo preporuka Washingtona da se ne putuje u Egipat ako nije nužno.

U Ministarstvu vanjskih poslova ne žele riskirati sigurnost hrvatskih građana, pa su donijeli odluku o evakuaciji 20-ak djelatnika veleposlanstva Nekoliko arapskih zemalja već je povećalo broj letova u Egipat kako bi njihovi državljani mogli brže napustiti zemlju. Među njima su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Libanon i Jordan.

U tijeku su konzultacije veleposlanstava zemalja Europske unije. Razmatra se realna potreba poduzimanja mjera kakve je pokrenula Turska.

>> VIDEO: Egiptom vladaju kaos i bezakonje

>> VIDEO: Glas 'slavuja' iz pakla Egipta

Evakuacija 20-ak djelatnika hrvatskog veleposlanstva i obitelji

U Ministarstvu vanjskih poslova ne žele riskirati sigurnost hrvatskih građana, pa su donijeli odluku o evakuaciji 20-ak djelatnika veleposlanstva, članova njihovih obitelji te drugih hrvatskih građana.

Evakuacija će se, u dogovoru s pojedinim zemljama članicama Europske unije, izvesti slanjem dodatnih zrakoplova prijevozničkih kompanija ili uvođenjem novih linija. Sve bi trebalo biti završeno za nekoliko dana. U Egiptu je, doznajemo, četrdesetak Hrvata od kojih nitko nije ozlijeđen.

Mubarak s vojnim zapovjednicima

U međuvremenu egipatski predsjednik Hosni Mubarak posjetio je vojni stožer i sastao se s glavnim zapovjednicima, izvijestili su državni mediji u Kairu na koje se poziva Reusters, podsjećajući da prosvjednici i dalje traže Mubarakov odlazak s vlasti. Državna televizija prikazala je sastanak Mubaraka s novoimenovanim potpredsjednikom Omarom Sulejmanom, ministrom obrane Mohamedom Huseinom Tantavijem, načelnikom glavnom stožera Sami al-Ananon i ostalim zapovjednicima.

Državna novinska agencija je javila da je Mubarak došao u pregled stožera oružanih snaga zaduženog za sigurnosne operacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene