Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rumunjski predsjednik desnog centra na odlasku Traian Basescu osvojio je u prvom krugu predsjedničkih izbora 32,44 posto glasova, što je nešto više od njegova suparnika Mircee Geoane, koji je dobio 31,15 posto, po konačnim rezultatima objavljenim u srijedu.


Liberal Crin Antonescu dolazi na treće mjesto s 20,02 posto. Potonji je u utorak izjavio da će u drugom krugu poduprijeti Geoanu. Liberali i socijaldemokrati trebaju u srijedu potpisati ugovor u tom smislu i za formiranje buduće koalicijske vlade.

>> U Rumunjskoj na glasovanje izlazi više od 18 milijuna birača

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović Predsjednik Milanović objavio filmske plakate i kratko poručio: "Pa ti biraj" Incident u emisiji Incident u emisiji uživo: Gola utrčala u studio i bacila kamen na voditeljicu

Odaziv birača u prvom krugu bio je 54,37 posto, što je bolje od očekivanog. Drugi krug održat će se 6. prosinca. Na referendumu o reformi parlamenta koji je Basescu sazvao za nedjelju, istodobno s prvim krugom predsjedničkih izbora, 77,78 posto birača odobrilo je prijedlog o ukidanju jednog doma parlamenta, a 88,84 posto je bilo za smanjenje broja zastupnika s 471 na 300. (Hina)