Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednički izbori

U Rumunjskoj na glasovanje izlazi više od 18 milijuna birača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rumunji su u nedjelju počeli glasati na predsjedničkim izborima, prvima otkako je u siječnju 2007. zemlja, danas pogođena snažnom recesijom, ušla u Europsku uniju.

Više od 18 milijuna birača očekuje se na više od 21.400 biračkih mjesta diljem zemlje, koja će biti otvorena od 7.00 (6.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) do 21.00 sat (20.00). Gotovo 300 biračkih mjesta otvoreno je u inozemstvu, napose u Italiji i u Španjolskoj, gdje živi velik broj rumunjskih emigranata. U predsjedničkoj utrci sudjeluje 12 kandidata, od kojih najviše izgleda imaju predsjednik na odlasku Traian Basescu (desni centar) i vođa socijaldemokrata Mircea Geoana.

Pročitajte i ovo NATO Ciljevi su u Ukrajini NATO: "Pad ruskog drona u Rumunjskoj nije namjerni napad" Rumunjska policija, ilustracija POTRAGA ZA TIJELOM Strava u Rumunjskoj: Pronašli izgrizenu ruku kraj rijeke, doznali da je riječ o ubojici

Rumunji razočarani

Ova dvojica bi se mogla naći u drugome krugu predviđenom 6. prosinca. Rumunjski birači će uz izbor predsjednika odgovarati i na referendumsko pitanje o ograničenju broja zastupnika na najviše 300 i ukidanju jednog doma parlamenta. Analitičari ističu da među Rumunjima vlada snažan ‘antiparlamentarni’ osjećaj. U trenutku kada se mnogi građani Rumunjske osjećaju ‘razočarani’ domaćom političkom klasom, procjenjuje se da će odaziv biti manji od 50 posto. Izbore prati više od 1.000 domaćih i stranih promatrača, budući da postoji bojazan od većeg kršenja izbornih propisa. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene