Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp

Ruska diplomacija je upozorila u petak na odluku Sjedinjenih Država da privremeno prekine poštivanje ključnog nuklearnog sporazuma s Rusijom i tvrdi da se radi o američkoj strategiji kako bi se oslobodila svojih međunarodnih obveza.


Ne radi s o krivnji Rusije, strategija Sjedinjenih Država je da se oslobode svojih međunarodnih pravnih obveza u raznim područjima, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na državnom tv-kanalu Rossia 1.

Vezani članci Neredi u SAD-u - 3 Neredi na ulicama Minneapolisa zbog rasizma, Trump zaprijetio prosvjednicima: "Kad počne pljačka, počne pucnjava" Ruska balistička raketa (Foto: Arhiva/AFP) Rusi prvi put stranim vojnim atašeima pokazali krstareći projektil zbog kojeg SAD izlazi iz nuklearnog sporazuma

SAD je u petak objavio kako je odlučio od subote privremeno prekinuti poštivanje Ugovora o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa s Rusijom i službeno se povući iz njega za šest mjeseci ako Moskva ne okonča kršenje sporazuma.

"Američka strana nije predala nikakav dokaz, nikakve satelitske fotografije, ni svjedočenje koji bi dokazali moguće rusko kršenje", inzistirala je u petak Zaharaova.

"Rekli su nam da nemaju pitanja koja bi vam postavili, da samo trebamo sve uništiti", rekla je i naglasila da se Rusija slaže da treba razgovarati o sporazumu INF.

"U slučaju da stvarno napuste sporazum INF, Moskva si zadržava pravo na prikladnu reakciju i odgovor", upozorila je Zaharova.

Sporazum INF sklopljen je 1987. između Rusije i SAD-a i njime je okončana kriza europrojektila pokrenuta raspoređivanjem sovjetskih SS-20 s nuklearnim glavama u smjeru europskih prijestolnica. (Hina)