Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ne radi se o krivnji Rusije"

Rusi osudili povlačenje SAD-a iz nuklarnog sporazuma i uputili ozbiljno upozorenje

Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp
Ruska diplomacija je upozorila u petak na odluku Sjedinjenih Država da privremeno prekine poštivanje ključnog nuklearnog sporazuma s Rusijom i tvrdi da se radi o američkoj strategiji kako bi se oslobodila svojih međunarodnih obveza.

Ne radi s o krivnji Rusije, strategija Sjedinjenih Država je da se oslobode svojih međunarodnih pravnih obveza u raznim područjima, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na državnom tv-kanalu Rossia 1.

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Pogled na Zemlju s Mjeseca moćno ubojito sredstvo Rat se seli u svemir? Evo što najveće vojne sile kažu o donedavno nezamislivom načinu ratovanja

SAD je u petak objavio kako je odlučio od subote privremeno prekinuti poštivanje Ugovora o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa s Rusijom i službeno se povući iz njega za šest mjeseci ako Moskva ne okonča kršenje sporazuma.

"Američka strana nije predala nikakav dokaz, nikakve satelitske fotografije, ni svjedočenje koji bi dokazali moguće rusko kršenje", inzistirala je u petak Zaharaova.

"Rekli su nam da nemaju pitanja koja bi vam postavili, da samo trebamo sve uništiti", rekla je i naglasila da se Rusija slaže da treba razgovarati o sporazumu INF.

"U slučaju da stvarno napuste sporazum INF, Moskva si zadržava pravo na prikladnu reakciju i odgovor", upozorila je Zaharova.

Sporazum INF sklopljen je 1987. između Rusije i SAD-a i njime je okončana kriza europrojektila pokrenuta raspoređivanjem sovjetskih SS-20 s nuklearnim glavama u smjeru europskih prijestolnica. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene