Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Narodi koji se bore za neovisnost, napose na Kavkazu, moći će se pozvati na pravo na samoodređenje ako se Kosovu prizna neovisnost, ocijenio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.


'Polazimo od temeljnog načela međunarodnoga prava o potrebi poštovanja teritorijalne cjelovitosti država', kazao je Grigorij Karasin u razgovoru za Neovisni list zemalja Zajednice.

Vezani članci Kosovski ministar Xhelal Svecla Kosovski šef policije o napetostima sa Srbijom: "Mi smo spremni na sve. Naši saveznici su tu kako bi jamčili da možemo spriječiti ludi potez bilo koga" Kriza na Kosovu - 4 Kriza na Kosovu se nastavlja, Vučić se sastaje s Ursulom von der Leyen

'Dođe li se do zaključka da je u sadašnjim međunarodnim okolnostima pravo na samoodređenje važnije od teritorijalne cjelovitosti, onda će ga trebati primijeniti na sva područja u svijetu, a ne samo tamo gdje se to svidi našim partnerima', dodao je.

'To će pravo na samoodređenje onda primijeniti narodi koji žive na prostoru bivše Jugoslavije, kao i narodi koji žive na prostoru bivšeg SSSR-a, napose na Kavkazu', predložio je Karasin.

Zamjenik ruskog predsjednika smjerao je napose na Abhaziju, separatističko područje u susjednoj Gruziji koje računa s kosovskim 'presedanom'. No nije komentirao moguće priznanje tog područja od strane Moskve ukoliko Kosovo postane neovisno.

Na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, uz Abhaziju, neovisnost su nakon pada SSSR-a proglasila još dva pruska područja, Južna Osetija (u Gruziji) i Pridnjestrovlje (Moldova).

Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti protivi se, kao i Beograd, neovisnosti Kosova, srbijanske pokrajine s albanskom većinom, dok ju veći broj zapadnih država podupire.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju