Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ban Ki-moon

'Moramo naučiti lekciju iz Srebrenice da bi spriječili krvoprolića u Siriji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio je, na kraju šestodnevne turneje po jugoistočnoj Europi, zadovoljstvo napretkom postignutim u toj regiji.

Istaknuo je odlučnost političara za jačanjem međusobnih i euroatlantskih veza. ‘Ova regija ostvarila je veliki napredak u posljednjih 20 godina i sad gledamo u zajedničku budućnost koju će obilježiti suradnja. Vidio sam iznimnu volju političkih čelnika u regiji i BiH’, rekao je Ban.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Okrivili agenciju Dodikovo ministarstvo priznalo pogrešku: Kao žrtvu Oluje stavili djevojčicu iz Srebrenice Slika nije dostupna Proučio hrvatsku povijest Glavni tajnik UN-a u Hrvatskoj: Postojao je ban Ivan, ban Nikola – ali ne i Ban Ki-moon!

Pritom je glavni tajnik UN-a naveo da je u razgovorima s političkim čelnicima u zemljama regije primijetio opredijeljenost da se nadvladaju problemi iz prošlosti i krene k jačanju međusobnih i euroatlantskih veza.

>> Ban Ki-moon pozvao BiH da ne zaostaje za susjedima

Pozvao je predstavnike Srbije i Kosova na pomirenje međusobnih stajališta, ističući da Kosovo nije član Ujedinjenih naroda jer za to suglasnost nije dala Glavna skupština UN-a. Glavni tajnik UN-a tijekom prijepodneva posjetio je Srebrenicu, gdje je odao počast više od 8.000 bošnjačkih žrtava genocida.

U jučerašnjem govoru pred državnim Parlamentom istaknuo je kako Ujedinjeni narodi nisu ispunili svoju dužnost u Srebrenici, a međunarodna zajednica nije spriječila genocid koji se dogodio u ljeto 1995. godine.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da Srebrenica bude opomena i primjer, kako se ne bi ponovili slični slučajevi krvoprolića, navodeći primjer Sirije. Ban Ki-moon je tijekom dana posjetio i Olimpijski stadion u Sarajevu, gdje je s olimpijskom bakljom otrčao jedan krug. U ranim poslijepodnevnim satima otputovao je zrakoplovom iz Sarajeva u London, gdje će nazočiti sutrašnjem otvaranju ljetnih Olimpijskih igara i također ponijeti olimpijsku baklju. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene