Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši američki špijun

Moralesov avion prizemljen u Beču: Mislili da je u njemu Snowden!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zrakoplov bolivijskoga predsjednika Eva Moralesa, koji se vraćao iz Moskve, zbog sumnje da se u njemu nalazi bivši američki špijun Edward Snowdwen, nepredviđeno je zaustavljen u Beču.

Bolivijski ministar vanjskih poslova David Choquehuanca kazao je novinarima da Portugal i Francuska nisu dopustile zrakoplovu da uđe u njihov zračni prostor.

Choquehuanca je objasnio kako je do skretanja zrakoplova došlo zbog navodne sumnje da se u njemu nalazi Snowden. Ministar vanjskih poslova dodao je i kako ne zna tko je izmislio tu laž.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dobio azil Evo Morales stigao u Meksiko: "Borba se nastavlja, svi narodi imaju pravo na slobodu" Evo Morales (Foto: AFP) Zatražio je šef oružanih snaga Bolivijski predsjednik Evo Morales podnio ostavku: "Naša želja je povratak društvenog mira"

'Austrija nije strahovala da je Snowden u Moralesovu zrakoplovu'

Austrija je dopustila slijetanje zrakoplovu bolivijskog predsjednika Eva Moralesa jer nije dijelila strahove drugih zemalja da se bivši suradnik Američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden nalazi u njemu, kazala je u srijedu ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner.

Francuska i Portugal nenadano su odbile zrakoplovu, koji je bio na putu iz Moskve za La Paz, da uđe u njihov zračni prostor, što je uzrokovalo nenajavljeno slijetanje u Beču kasno u utorak. Glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova kazao je da su glasine da je Snowden bio u zrakoplovu bile lažne. Evo Morales proveo je noć u jednom bečkom hotelu a za La Paz će krenuti u srijedu, rekao je glasnogovornik bolivijskog ministarstva vanjskih poslova.

U međuvremenu, Francuska, Portugal i Italija dali su zeleno svjetlo da zrakoplov može preletjeti njihov teritorij, rekao je bolivijski ministar obrane Ruben Saavedra koji se također nalazi u Beču.

Bolivijski ministar vanjskih poslova David Choquehuanca kritizirao je na novinskoj konferenciji u La Pazu "neutemeljene glasine o Snowdenovoj nazočnosti u avionu. Ne znamo tko je izmislio tu groznu lažu", rekao je. "Želimo izraziti nezadovoljstvo, jer je život predsjednika bio u opasnosti", naglasio je, dodajući da će se od Pariza i Lisabona tražiti objašnjenja.

Snowden, kojeg SAD traži pod optužbom za špijunažu zbog otkrivanja programa elektroničkog nadzora pod nazivom Prizma, zatražio je politički azil u više zemalja, ali njegovi pokušaji za sada nisu urodili plodom. Taj 30-godišnji Amerikanac se u međuvremenu nalazi u pravnom vakuumu u tranzitu moskovske zračne luke Šeremetjevo. Snowden nema važeće putne dokumente, a zahtjeve za azilom je uputio preko svog pravnog zastupnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene