Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Moldova protjerala dva rumunjska diplomata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moldova, koja je u sporu sa susjednom Rumunjskom oko graničnih i pitanja nacionalnog identiteta, objavila je da protjeruje dvojicu rumunjskih diplomata.

'Dva djelatnika rumunjskog veleposlanstva u Kišinjevu proglašena su nepoželjnim osobama zbog aktivnosti nespojivih s njihovim diplomatskim statusom', priopćilo je moldavsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Pročitajte i ovo Claudiu Tarziu Skandalozna izjava Šef rumunjske stranke želi dijelove Ukrajine: "Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegriramo našu državu" Ilustracija Olakšana putovanja Rumunjska i Bugarska s postigle dogovor s EU-om: "Ulazimo u schengenski prostor!"

'Oni moraju napustiti ozemlje Moldove u iduća 24 sata', dodaje se u priopćenju.

Prošlog je tjedna moldavski predsjednik Vladimir Voronin optužio Rumunjsku, novu članicu EU, za 'trajnu agresiju' na njegovu zemlju zbog odbijanja potpisivanja sporazuma kojim bi se riješila granična pitanja. 

Moldova tvrdi kako Rumunjska odbija priznati njezinu
državnost i pokušava je potkopati nudeći velikoj rumunjskoj zajednici u toj zemlji rumunjsko državljanstvo.

Prošlog je mjeseca rumunjski veleposlanik u Kišinjevu bio pozvan na razgovor zbog tvrdnje kako Bukurešt ne može potpisati bilateralni sporazum o granicama jer se Moldova, čiji je veći dio do 1940. bio u Rumunjskoj, stalno poziva na sporazum iz 1947. o granicama bivšeg SSSR-a, kad je Rumunjska bila 'poražena i okupirana zemlja'.

Rumunjska zabrinuta zbog protjerivanja diplomata

Bukurešt je izrazio duboku zabrinutost zbog protjerivanja dvojice rumunjskih diplomata iz Moldove i ocijenio je taj čin neprijateljskim i neopravdanim.

Ministarstvo je uz duboku zabrinutost primilo na znanje odluku vlasti Kišinjeva da se dvojicu diplomata rumunjskog veleposlanstva proglasi nepoželjnima, prema priopćenju.

To protjerivanje je 'neprijateljski, potpuno neopravdan čin koji je u suprotnosti s konstruktivnom i stavom suradnje koje Rumunjska očituje prema Moldovi', nastavlja se u tekstu.

Ministarstvo navodi da 'razmatra nužne mjere koje nameće taj čin' i pristupa tom pitanju 'na europski, trasparentan i odgovoran način u interesu građana dviju država'.

Rumunjski predsjednik Traian Basescu je ta protjerivanja ocijenio 'provokacijama' i rekao da to ni u čemu neće promijeniti rumunjsku politiku prema Moldovi.

'Dva djelatnika rumunjskog veleposlanstva u Kišinjevu proglašena su nepoželjnim osobama zbog aktivnosti nespojivih s njihovim diplomatskim statusom', priopćilo je moldavsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene