Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lagarde upozorava

'Paraliza zbog zaduživanja gora od proračunske'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne uspiju li se republikanci i demokrati dogovoriti o povišenju plafona zaduživanja izazvat će paralizu koja će biti još gora od sadašnje nastale zbog nedonošenja proračuna, rekla je u Washingtonu direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

"Paraliza nastala nedonošenjem proračuna već je dovoljno štetna no nesposobnost da (Sjedinjene Države) podignu svoj plafon zaduživanja bila bi još gora", izjavila je Lagarde u govoru o svjetskom gospodarstvu.

Zbog neslaganja republikanci i demokrati nisu donijeli proračun te su od utorka, kada je počela nova fiskalna godina, zatvorene sve agencije i ustanove američke vlade koje nisu nužno potrebne, a stotine tisuća vladinih radnika na prisilnom su neplaćenom dopustu.

No povišenje granice američkog javnog zaduživanja o čemu se Kongres treba dogovoriti do 17. listopada, novi je potencijalni izvor sukoba i ako se taj scenarij dogodi savezna država neće moći podmirivati svoje financijske obveze.

>> SAD: Bez pomaka u rješavanju proračunske krize

Novi neuspjeh "ne samo da će teško naškoditi Sjedinjenim Državama, već jednako i cijelom svjetskom gospodarstvu", rekla je direktorica MMF-a.

SAD ima "posebnu odgovornost" za monetarnu politiku upravo sada jer Američka središnja banka (Federalne rezerve, Fed) može uskoro početi smanjivati ubrizgavanje svježeg novca.

"Zato što normalizacija (američke) monetarne politike pogađa toliko tržišta i toliko ljudi u svijetu, Sjedinjene Države imaju posebnu odgovornost: moraju voditi tu politiku na uredan način, vezujući je uz ritam oporavka i zapošljavanja", rekla je Lagarde.

Fed je u lipnju najavio da će početi smanjiti svoje poticajne mjere čime je izazvao naglo povlačenje ulagača iz brzorastućih gospodarstava, što je opteretilo njihovu valutu i destabiliziralo njihovo gospodarstvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija TIJESNA POBJEDA Republikanci osvojili većinu u Zastupničkom domu: Kakve će posljedice osjetiti Ukrajina? Donald Trump, Joe Biden IZBORI U SAD-u Trump najavio važnu objavu, Biden upozorio: ''Moć u Americi tamo je gdje je uvijek bila''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene