Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stand-by aranžman nije upitan

MMF dao vlastima BiH još nekoliko dana za zakon o plaćama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon prema kojem bi se plaće zastupnicima povećale na dvije i pol tisuće eura, a u mirovinu bi se išlo s 50 godina, zaustavljen je u parlamentu

Međunarodni monetarni fond (MMF) ostavit će vlastima Federacije Bosne i Hercegovine još nekoliko dana za usuglašavanje prijepornog zakona o plaćama i naknadama koje se osiguravaju iz feredalnog proračuna, iako je rok za to istekao 31. ožujka, potvrdio je u četvrtak predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc. On je pojasnio kako je MMF-u sada važnije vidjeti kvalitetan zakon nego rok do kojega će on biti usvojen.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odbacio je u srijedu prijedlog zakona o plaćama i naknadama koje se osiguravaju iz federalnog proračuna, poništivši tako i odluku Doma naroda donesenu prošlog tjedna da prihvati taj zakon uz brojne novčane privilegije, posebice za zastupnike u parlamentu. Na sjednici zastupničkog doma održanoj u Sarajevu našao se revidirani prijedlog zakona u odnosu na tekst kojega je usvojio Dom naroda no on ni u takvom obliku nije dobio potrebnu potporu a time je, prema tvrdnjama federalnog premijera Mustafe Mujezinovića, ujedno dovedena u pitanje dalja provedba stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

'Neusvajanje zakona u ovom obliku dobra je prilika da se neki njegovi dijelovi poprave', kazao je Cuc lokalnim medijima komentirajući ishod parlamentarne rasprave. On je istaknuo kako zbog toga nije dovedena u pitanje provedba stand-by aranžmana niti isplata već odobrenih sredstava namijenjenih konsolidiranju proračuna na državnoj i entitetskim razinama. Najavio je kako će narednog tjedna u Sarajevo doputovati stručnjaci MMF-a čija je zadaća analizirati odredbe zakon koji je sada zaustavljen u parlamentu.

Prijedlog Zakona o plaćama izazvao bijes javnosti

Protiv revidiranog zakona o plaćama koji je uz posljednje izmjene predvidio i značajno smanjenje dužnosničkih plaća u srijedu su glasovali su zastupnici oporbene Socijaldemokratske partije (SDP) ali i vladajuće Stranke za BiH (SBiH). Predsjednik kluba zastupnika HDZ BiH Mato Franjičević ocijenio je kako je šteta što izmijenjeni prijedlog zakona nije prihvaćen jer je on predstavljao razumni kompromis. HDZ BiH je podržao takav zakon o plaćama ocjenjujući kako bi njime ovo područje bilo sustavno uređeno, kazao je Franjičević.

Ministar financija Federacije BiH Vjekoslav Bevanda nakon sjednice je upozorio kako je odlukom Zastupničkog doma 'ozbiljno ugrožen' stand-by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji je, među ostalim, uvjetovan i usvajanjem ovog zakona. Bevanda je ironično zaključio kako 'mogu biti sretni u Grčkoj' jer će MMF novce namijenjene BiH sada moći preusmjeriti ka toj zemlji.

Prijedlog novog zakona o plaćama i naknadama u Federaciji BiH kakav je bio usvojen u Domu naroda izazvao je bijes u javnosti jer je kroz amandmane predvidio povećanje zastupničkih plaća veće od dvije i pol tisuće eura kao i privilegirane mirovine veće od tisuću eura. SDP je zbog potpore takvom zakonu izbacio jednog svog člana koji je ujedno zatsupnik u Domu naroda a istu je sudbinu doživio i Mika Lešić iz narodne stranke radom za boljitak (NSRZB) koji je predložio amandman o povlaštenim mirovinama po kojemu bi parlamentarci u mirovinu išli s 50 godina života i 20 godina radnog staža. (Hina)
 

 
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene