Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbjegli haški optuženik Ratko Mladić svoju kuću u Beogradu napustio je 'pod uzbunom' 28. lipnja 2001. godine, istoga dana kad je Slobodan Milošević izručen Haaškom sudu, pišu beogradske 'Večernje novosti'.List, pozivajući se na izvore bliske istrazi, piše kako je Mladić, čim je Milošević izručen Haaškom sudu, pozvao svoje osiguranje i napustio svoju kuću na Banovom brdu, te potom napustio Beograd i skrivao se u vojnim objektima, najprije u Stragarima u Šumadiji, a potom u zapadnoj Srbiji, na Divčibarama u blizini Valjeva.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Iz Vlade samo Čačićeva galama i zaglušujuća tišina Milanovića' Slika nije dostupna Započeli HDZ-ovi unutarstranački izbori

U Mladićevoj najbližoj okolini, prema tvrdnjama izvora, bilo je pedesetak dočasnika i časnika i vojnika po ugovoru, koji su iz Vojske Republike Srpske prebačeni u Vojsku Jugoslavije i koji su Mladića počeli osiguravati još 1977. godine.

Pripadnici postrojbe za Mladićevo osiguranje, tvrdi se, najprije su bili smješteni u vojarni na beogradskom Dedinju, potom prebačeni u Topčider, da bi tijekom NATO-bombardiranja tadašnje SRJ 1999. godine bili smješteni u zgradu Fakulteta za fizičku kulturu na beogradskom Košutnjaku.

Za 'cjelokupno pozadinsko osiguranje' Ratka Mladića bio je zadužen bivši pripadnik Vojske Jugoslavije Blagoje Govedarica, protiv kojega je nedavno - zajedno s još 11 Mladićevih jataka - Drugo općinsko tužiteljstvo u Beogradu podiglo optužnicu zbog pomaganja u skrivanju haaškog optuženika, a istraga se vodi protiv još nekoliko osumnjičenih za isto kazneno djelo.