Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje RadovanuKkaradžiću nastavljeno je svjedočenjem istražitelja haškog suda Tomasza Blaszczyka.


On je sudu opisao zapljenu dnevnika i audio zapisa iz kuće glavnog komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića 2010.godine, pišu Nezavisne novine.

Vezani članci Slađana Novoselnik (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) 10 godina od ubojstva: Počinje treće suđenje 'fatalnoj ujni' i nećaku Pristaše Ratka Mladića (Foto: Pixsell) Haag će nadzirati sve telefonske pozive generala Ratka Mladića

Taj materijal pokazuje kako je Karadžić bio svjestan svih događaja u Srebrenici u lipnju 1995. godine kada je ubijeno 8 000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Na nekim audio snimkama koje je Mladić sakrio kod svoje obitelji u Beogradu mogao se prepoznati glas Karadžića, potvrdio je istražitelj Blaszczyk koji je radio brojne analize  zaplijenjenog materijala.

'Sadržaj razgovora ticao se događaja koji su se događali u lipnju 1995. godine', rekao je istražitelj. Tijekom unakrsnog ispitivanja Karadžić je pokušao dovesti u pitanje pronađeni materijal te prikazati kako se njime manipuliralo.

>> Karadžić: Ne bi žrtvovao mir za neovisnost Republike Srpske

'Nemamo indicija da je materijal izmijenjen', odgovorio je Blaszczyk. Naime, prema zaplijenjenom materijalu Mladić je prisluškivao razgovore Karadžića s ostalim oficirima Glavnog štaba VRS. 

'Kakvo je objašnjenje da se moj navodi razgovor s generalom Živanovićem, snimka nađena u kući generala Mladića?' Hoćete reći da me uz svakog vraga koji me prisuškivao, još prisluškivala i vlastita vojska', rekao je Karadžić.