Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pljusak svemirskog stijenja

TO SE ZOVE FACELIFTING Otkriće o Mjesečevoj površini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godišnje na Mjesečevoj površini zbog udara meteora nastane 180 novih kratera promjera najmanje deset metara.

Mjesec je izložen tolikom pljusku svemirskog stijenja da njegova površina svaku 81 tisuću godina potpuno promijeni izgled, zaključili su znanstvenici na temelju podataka NASA-e.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Pljusak meteora' Ostanete li večeras budni, ne propustite spektakl na nebu Slika nije dostupna 'Zvuči kao...' Misteriozni zvukovi s Mjeseca - Što su to čuli astronauti?

Promjene, koje zahvaćaju prva dva centimetra Mjesečeve površine, događaju se sto puta češće nego što su znanstvenici prije mislili.

U studiji se također procjenjuje da asteroidi i kometi koji padaju na jedini Zemljin prirodni satelit u prosjeku godišnje stvaraju 180 novih kratera promjera najmanje deset metara.

Otkrića koja su objavljena u časopisu Nature, plod su fotografija što ih snima NASA-ina letjelica Lunar Reconnaissance, koja mapira Mjesec od 2009. godine.

Uspoređujući fotografije istih područja u redovnim intervalima, skupina znanstvenika predvođena Emersonom Speyererom sa sveučilišta u Arizoni mogla je izbrojiti nove kratere i istražiti Mjesečevu površinu.

"Detektirali smo 33 posto više kratera s promjerom od najmanje 10 metara", u odnosu na one što su ih predviđali raniji modeli, rekao je Speyerer.

Znanstvenici su zamijetili i na tisuće manjih poremećaja površine koje opisuju kao 'ožiljke' manjih udara, onih koji ne stvaraju kratere.

I Zemlju svakodnevno zasipa kiša asteroida i meteora, ali planet je zaštićen gustom atmosferom. Čak bi i svemirska stijena promjera 25 metara izgorjela i dezintegrirala se u Zemljinoj atmosferi ne uzrokujući nikakvu štetu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene