Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatražio istrage

Misteriozna smrt tužitelja koji je optuživao argentinsku predsjednicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni odvjetnik koji je optužio argentinsku predsjednicu Cristinu Kirchner da u korist Irana ometa istragu o napadu iz 1994., na židovsku neprofitnu udrugu AMIA u kojem je ubijeno 85 osoba, pronađen je mrtav u svome domu nekoliko sati prije saslušanja u Kongresu.

Noću na ponedjeljak Alberto Nisman, tužitelj zadužen za istragu od 2004. godine, pronađen je mrtav u svojem stanu u Puerto Maderu, elegantnoj četvrti glavnoga grada Argentine.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga

"Nastojimo odrediti uzrok smrti. Mogu potvrditi da je pronađeno oružje kalibra 22 pored tijela. Smrt je prouzročio pucanj iz vatrenog oružja", izjavila je tužiteljica Viviana Fein".

Prošlog je tjedna Alberto Nisman zatražio otvaranje istrage protiv Kirchner zbog ometanja rada pravosudnih tijela. Osumnjičio je predsjednicu da je kočila istragu u korist Irana, čije visoke dužnosnike goni argentinsko pravosuđe.

Ima novca, ali ipak: Argentina je bankrotirala drugi put u 13 godina

Kako prenosi agencija dpa, Nisman je tvrdio da je službeni Buenos Aires obećao osloboditi iranske dužnosnike krivnje za napad iz 1994., u zamjenu za iransku naftu koja je Argentini prijeko potrebna.

Vlada je putem ministra vanjskih poslova Hectora Timermana kategorički opovrgnula Nismanove optužbe i tvrdi da je prava svrha tog manevra destabilizirati vladu devet mjeseci prije prvog kruga predsjedničkih izbora.

Godine 1994., dvije godine nakon napada na izraelsko veleposlanstvo u Buenos Airesu, u podmetnutoj eksploziji uništena je zgrada židovske organizacije AMIA pri čemu je ubijeno 85 osoba, a 300 ih je ozlijeđeno u središtu Buenos Airesa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene