Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tajanstveno pleme iz Amazone koje se ranije ove godine prvi put susrelo s modernom civilizacijom - u potpunosti je nestalo sa lica Zemlje.


Prema dostupnim informacijama, nitko nije vidio niti jednog člana plemena otkad je naoružana grupa krijumčara drogom streljala stražare koji su bili postavljeni da čuvaju Indijance. Djelatnici organizacije koja se brine o njima pronašli su samo jednu slomljenu strijelu u ruksaku te posumnjali kako se Indijancima dogodilo najgore zlo. 'Mislimo da su pobjegli zbog Peruanaca, i sada imamo dokaz za to i zabrinutiji smo nego ikad', kazao je Carlos Travassos.

Vezani članci Spaljivanje Amazonske prašume (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pluća svijeta i dalje gore, a domorodci se bore sa šumskom mafijom: "Predsjednik Bolsonaro dao je zeleno svjetlo kriminalcima" Požar u Amazonskoj prašumi (Foto: AFP) Vatrogasci objasnili zašto su požari u Amazoniji katastrofalni za naš planet: "Za one koji se pitaju zašto smo se toliko uz.....i"

Naime, cijelo područje se nalazi nekoliko desetaka kilometara od granice sa Peruom i standardna je ruta narko krijumčara koji su ih očito i potjerali. Teško naoružani ljudi viđeni su po prašumi, a bilo je i uhićenih, no policija ne može stati na kraj industriji u uzletu.

Pleme je svjetsku pozornost dobilo početkom godine kad su snimke Indijanaca koji dotad nikad nisu vidjele helikopter niti bilo koji drugi moderni oblik života, obišle svijet. Brazilska je vlast učinila sve što je mogla, zabranila je istraživanje Indijanaca i smanjila kontakt s ostatkom svijeta jer znaju iz iskustva da bi ih dodir s modernim mogao ubiti.

Naime, Indijanci nemaju razvijen imuni sustav i nisu otporni na viruse i bakterija kao mi. Vlada je imala već iskustava s izoliranim plemenima i većina bi ih nakon doticaja u roku godine dana umrla.