Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga u tijeku

Misterij kvara Boeinga: Pronađeni neučvršćeni dijelovi na nekoliko zrakoplova

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
United Airlines pronašao je nedovoljno zategnute vijke na više zrakoplova 737 MAX 9, nakon što je tijekom vikenda usred leta ploča odletjela sa zrakoplova Alaska Airlinesa, koji je ubrzo prizemljen.

Boeingova posljednja kriza sa zrakoplovima 737 MAX produbila se nakon što su United Airlines i Alaska Airlines objavili da su pronašli neučvršćene dijelove na više prizemljenih zrakoplova MAX 9, što je izazvalo novu zabrinutost o kvaliteti proizvodnje najprodavanijih mlažnjaka.

Američki regulatori prizemljili su 171 zrakoplov MAX 9 nakon što je ploča odletjela sa zrakoplova Alaska Airlinesa nedugo nakon polijetanja iz zračne luke u Portlandu u Oregonu u petak, što je prisililo pilote da se bore kako bi sigurno sletjeli.

Alaska Airlines priopćio je kasno u ponedjeljak da su prva izvješća njegovih tehničara pokazala da su neki labavi dijelovi bili vidljivi na nekim zrakoplovima tijekom provjere flote.

Tvrtka čeka dokumentaciju od Boeinga i američke Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA) prije nego što službene inspekcije mogu započeti.

Pročitajte i ovo Ilustracija život na visokoj nozi Hrvatska influencerica i suprug optuženi da su žrtvama uzeli 350 tisuća eura: "Nije imala za režije, a odjednom nosi Gucci i Versace"

United, drugi američki prijevoznik koji leti tim modelom Boeinga s panelima, rekao je da su preliminarne provjere pronašle vijke koje je trebalo zategnuti na nekoliko panela.

Zabrinutost zbog kvalitete proizvodnje mlažnjaka 

Otkrića su pojačala zabrinutost zbog procesa proizvodnje mlažnjaka MAX 9 koji su prizemljeni.

Izvor upoznat s tim pitanjem rekao je da je United dosad tijekom preliminarnih provjera pronašao desetak aviona s olabavljenim vijcima, u odnosu na početnih pet o kojima je izvijestila industrijska publikacija The Air Current, a brojka bi se mogla povećati.

Još uvijek su u tijeku razgovori između Boeinga, FAA-e i zrakoplovnih kompanija o preciznim smjernicama za inspekciju.

Očekuje se da će Boeing revidirati te smjernice koje je dostavio zrakoplovnim prijevoznicima ranije u ponedjeljak, a FAA bi morao potpisati njihove izmjene prije nego što zrakoplovni prijevoznici mogu započeti popravke, rekli su izvori.

Boeing je rekao da ostaje u bliskom kontaktu sa zrakoplovnim tvrtkama i da će pomoći klijentima da riješe što god nađu tijekom inspekcija.

Pročitajte i ovo Ilustracija kod Splita Teška prometna: Vozilo sletjelo s ceste, jedna osoba poginula na mjestu nesreće

"Posvećeni smo osiguravanju da svaki Boeingov zrakoplov zadovoljava specifikacije dizajna i najviše standarde sigurnosti i kvalitete", rekao je proizvođač aviona.

"Žao nam je zbog utjecaja koji je to imalo na naše klijente i njihove putnike."

Nekoliko izvora iz industrije reklo je da zrakoplovne tvrtke izvještavaju o zabrinutosti putnika za sigurnost zrakoplova, iako sporni MAX 9 koristi samo nekolicina prijevoznika.

"Ovo se puno mijenja jer je to sada problem flote. To je problem kontrole kvalitete", rekao je američki stručnjak za sigurnost zrakoplova John Cox.

Dionice Boeinga potonule su za osam posto u ponedjeljak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene