Miroslav Moravec (79), kojeg su u srijedu otela četvorica migranata, ispričao je što se dogodilo kada su mu zavezali ruke, ugurali ga u prtljažnik i odvezli.

Galerija


79-godišnjak iz Bele krajine policiji je ispričao da ga mu je skupina muškaraca satima vozila, prvo u Hrvatsku, a zatim ponovno u Sloveniju, pokraj Ilirske Bistrice, piše 24ur.

Vezani članci Skijalište, ilustracija Slovenci ipak popuštaju mjere: Janša otkrio kad se otvaraju skijališta, ali postoji jedan uvjet Karl Erjavec (Foto: AFP) Nesuđenom premijeru na dvorišna vrata crvenim sprejem napisali "štakor"

Moravec je rekao da ga nisu tukli, ali da se svejedno bojao za svoj život. Ispričao je da u srijedu ujutro došao u vinograd, kada mu je prišlo dvoje ljudi. "Nakon otprilike pola sata u vinograd su došli muškarac i žena iz Ljubljane, koje ne poznajem od prije, pa su me pitali mogu li malo pogledati oko vinograda, da traže antikvitete'', rekao je Moravec.

Nakon toga je došao stranac koji je tražio vodu, a 79-godišnjak mu je kazao kako nema pitke vode, a nepoznati čovjek uputio se prema podrumu. Moravec ga je slijedio, kada su se pojavila još dvojica stranaca. Jedan od njih je starcu prijetio nožem. "Stavio sam ruke na leđa, a drugi muškarac je otišao u podrum, iz kojeg je donio konopac i zavezao mi ruke na leđima. Zaljepili su mi i usta'', ispričao je Moravec za 24ur.

Tražili novac

Od njega su tražili i novac, a iz džepa su mu uzeli ključeve i mobitel. Utrpali su ga u prtljažnik automobila i pokrili dekom i krenuli, a putem su pokupili i još jednog migranta.

Zatim su se odvezli na makadamski put. ''Jedan od muškaraca presjekao mi je konopac prije odlaska. Bojao sam se ostavili eksplozivne naprave u automobilu'', rekao je muškarac. Nakon desetak minuta hodanja, naišao je na kuću i ispričao ljudbima što se dogodilo, a stanari su pozvali policiju.

Talijanska policija pomogla u potrazi

U suradnji s talijanskim sigurnosnim vlastima, policija je uhitila počinitelje. Ubrzo su sva trojica osumnjičenika vraćena u Sloveniju, a slovenska policija ih je odmah uhitila.

Tomaž Peršolja iz Policijske uprave kazao na konferenciji za novinare da se radi o 25-godišnjem državljaninu Maroka i dvojici 18-godišnjaka iz Alžira. Nakon provjere, policija je utvrdila da su sva tri osumnjičenika prethodno privedena zbog nezakonitog prelaska granice, nakon čega ih je slovenska policija vratila u Hrvatsku. piše 24ur.

Budući da policija govori o trojici osumnjičenika, dok je Moravec rekao da su mu se pridružila četvorica, Peršolja je objasnio da su četiri osobe sudjelovale u početnoj fazi otmice. Policija još uvijek prikuplja informacije o četvrtoj osobi.