Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Miro Cerar upozorio je u petak na neformalnom summitu EU-a na Malti da je otvorena nova migrantska ruta - preko Jadranskog mora i Istre. No hrvatski premijer Andrej Plenković tvrdi kako o tome ne zna ništa.


Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak na Malti da nema nikakvih saznanja o nekoj novoj "jadranskoj" ruti kojom bi migranti preko Istre ulazili u Sloveniju, što je na opće iznenađenje, spomenuo slovenski premijer Miro Cerar.

Vezani članci Ilustracija Oglasila se policija o strašnom činu: Mladić napao djevojku sjekirom i nožem, odrezao joj palac i unakazio lice Savudrija (Foto: Pixell) Slovenski ministar najavio prosvjednu notu zbog incidenta u Savudrijskoj vali

"Nisam primijetio da je ikakve rasprave o nekoj novoj, nazovimo je, jadranskoj ruti, bilo danas na sastanku. Naprotiv, govorilo se o određenom povećanju broja migranata preko srednjomediteranske rute od Libije do Malte, Sicilije, Lampeduse i talijanske obale", rekao je Plenković novinarima u Valletti na Malti gdje sudjeluje na neformalnom summitu EU-a na kojem se razgovora o srednjomediteranskoj migrantskoj ruti i budućnosti EU-a.

Zapitao se da nije možda došlo do zabune.

"Ne znam je li tu možda riječ o nekakvom nesporazumu, možda je riječ o priljevu migranata koji preko Italije dolaze u Sloveniju, ali nikakve rasprave nije bilo, niti ja kao predsjednik vlade imam bilo kakvih saznanja od sigurnosnih službi da postoji otvorena jadranska ruta, koja bi, po tome, pretpostavljala dolazak brodovima od Otrantskih vrata sve do Istre. Nismo to uočili za sada, niti sam primijetio da je premijer Cerar to rekao na sastanku", rekao je Plenković.

Cerar: Migranti imaju novu rutu, ulaze putem Jadrana i Istre

Slovenska agencija STA navodi kako je Miro Cerar kazao da će Slovenija odlučno raditi na zatvaranju te nove rute, kao što je radila i na zatvaranju zapadnobalkanske

Cerar je napomenuo kako u Italiju i na Maltu preko Sredozemlja pristiže najviše izbjeglica, koji inače u Sloveniju dolaze preko Italije.

"No, otvorena je i nova ruta - Jadranskim morem do Istre. To nije nešto što nas se ne bi direktno ticalo", naglasio je Cerar.

Cerar će stoga, u današnjoj raspravi oko ograničavanja migracija na Mediteranu, posebice iz Libije u Italiju, snažno zagovarati akciju protiv krijumčara i migranata. Slovenija se, naglasio je, s migracijskijskim izazovima suočava na konstruktivan način i pomoći će na razne načine.

"Ako bude potrebno poslat ćemo i brod Triglav koji je već dva puta bio u Sredozemnom moru", rekao je Cerar.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju