448708
448708
448708
448708
448708

Slovenija spremna na 'krajnje mjere' oživi li balkanska ruta, Orepić tvrdi: Hrvatska nije ugrožena

  • , 01.09.2016., 17:19
  • Autor:
  • komentara

Slovenija će uvesti "krajnje mjere" kako bi spriječila nekontrolirani dolazak migranata u slučaju da na jesen ponovo oživi balkanska migrantska ruta, upozorila je u četvrtak nakon sjednice slovenske vlade ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

 
 
 
 
Vlaho Orepić (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)
Vlaho Orepić (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)

Na prvoj sjednici nakon povratka ministara s godišnjih odmora razgovaralo se, među ostalim, o bojazni od ponovnog otvaranja balkanske migrantske rute ako ne bude funkcionirao dogovor EU-a i Turske o zadržavanju izbjeglica u kampovima u Turskoj.

"Situacija s migrantima trenutačno je mirna, ali se bojim da je to samo prividno zatišje", kazala je slovneska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar. Upozorila je da EU još uviijek nema zajedničku migracijsku politiku te da nije jasno hoće li sporazum s Turskom o zadržavanju migranata stvarno funkcionirati.

Slovenija će u slučaju da se ponovi lanjski masovni dolazak migranata i izbjeglica na njene granice biti prisiljena uvesti oštre "krajnje mjere" kako bi neželjene migrante zaustavila, upozorila je ministrica.

Naglasila je da je u završnoj fazi donošenje novog zakona o strancima, koji će omogućiti što brže vraćanje nezakonitih migranata u susjedne države, te da policija i vojska pojačano nadziru granicu s Hrvatskom a da lani postavljena žičana ograda ostaje do daljnjega.

Po njezinim riječima, Slovenija se intenzivno priprema na "crni scenarij" ponavljanja lanjske migrantske krize i oživljavanje balkanske izbjegličke rute i ni u kojem slučaju neće dopustiti masovni dolazak izbjeglica bez kontrole jer ne želi riskirati i postati "džep" u kojemu će zapeti velik broj migranata iz Afrike i s Bliskog istoka na putu u zemlje u koje žele ići. 

Orepić: 'Nema naznaka o krizi kakva je bila prošle godine'

Hrvatska čvrsto nadzire zelenu granicu, rekao je tehnički ministar Vlaho Orepić. Iako ima pojedinačnih nelegalnih prelazaka, nema naznaka, kako je rekao, o velikoj migrantskoj krizi kakva je bila prošle godine.

'Gdje će nas nečija politika odvesti, to ćemo vidjeti, ali sada je Republika Hrvatska i cijelo područje stabilno, imate doslovno oko 1300 ljudi u Srbiji na tri mikrolokacije i ne predstavljaju nikakvu ugrozu za RH kad govorimo o migrantskim kretnjama', poručio je Orepić. (Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se