Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Članovi kontaktne skupine koji će raspravljati o krizi u Ukrajini sastaju se u ponedjeljak u Minsku nakon izjave ruskoga predsjednika Vladimira Putina kojom je podržao stvaranje zasebne države na jugoistoku Ukrajine.


Sastanku će prisustvovati predstavnici Ukrajine, Rusije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), a prema riječima Andreja Purgina, "zamjenika premijera" jednostrano proglašene "Narodne Republike Donjeck" nazočit će mu i jedan ili više separatističkih predstavnika.

Vezani članci Lideri Ukrajine, Njemačke, Francuske i Ukrajine na summitu u Parizu (Foto: AFP) Pregovori trajali devet sati: Ipak dogovor Rusije i Ukrajine na mirovnom summitu u Parizu Petro Porošenko (Foto: Arhiva/AFP) "Porošenko blefira s totalnim ratom protiv Rusije, EU i NATO nisu raspoloženi"

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je uoči sasatanka poručio kako se mora iskoristiti ta prilika da se postigne hitni i bezuvjetni prekid vatre u istočnoj Ukrajini. On je pozvao ukrajinske snage da se povuku na položaje s kojih ne mogu napadati civilne ciljeve.

Putin: Moramo početi razgovore o stvaranje države na jugoistoku Ukrajine

Istodobno bi Europska komisija trebala nastaviti s radom na donošenju novih sankcija protiv Rusije, koju Zapad optužuje da u istočnu Ukrajinu šalje vojne snage koje pomažu separatistima. Komisija će do kraja tjedna europskim čelnicima iznijeti nove mjere, a oni će odlučiti o razvoju stanja na terenu.

"Nadam se da će se razgovarati o prekidu vatre", rekao je u subotu u Bruxellesu ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. U nedjelju je njegov ruski kolega prvi put spomenuo stvaranje zasebne države ne istoku Ukrajine. Separatisti područje koje žele otcijepiti nazivaju "Novom Rusijom".

"Trebali bismo odmah početi s konkretnim razgovorom o pitanjima koja se odnose na političko i društveno uređenje zasebne države na jugoistoku Ukrajine kako bi se zaštitili legitimni interesi ljudi koji ondje žive", kazao je.

Nedugo nakon Putinove izjave glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov istaknuo je kako predsjednik nikad nije spominjao stvaranje neovisne države u jugoistočnom dijelu Ukrajine te da je "interpretacija predsjednikove izjave potpuno pogrešna". Rusija se zalaže za federalizaciju jugoistočnih separatističkih regija, Donecka i Luhanska.

"Secesionističke proruske pokrajine trebaju ostati u sastavu Ukrajine i na istoku te zemlje vodi se unutarnji sukob", objasnio je Peskov Putinove riječi pošto su ruske agencije u nedjelju citirale njegovu izjavu za rusku televiziju. "To nije sukob između Rusije i Ukrajine, to je unutarnji sukob u Ukrajini", rekao je Peskov novinarima.

Najavljeni posjet Estoniji u srijedu američki predsjednik Barack Obama iskoristit će kako bi ruskoga predsjednika upozorio da ne pokušava napasti bilo koju državu članicu Saveza, bez obzira na njezinu veličinu te da mora zaustaviti umiješanost u Ukrajinu i držati se podalje od baltičkih susjeda.

4. i 5. rujna Obama će sudjelovati u radu NATO-ova summita u Velikoj Britaniji gdje je predviđen njegov susret s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. Kijev tijekom summita očekuje "praktičnu pomoć i ključne odluke Saveza".

Proruski pobunjenici pokrenuli su veliku protuofenzivu protiv vladinih snaga, a NATO je u petak pozvao Moskvu da odmah prekine "nezakonito vojno sudjelovanje" na istoku Ukrajine. Kijev, NATO i vodeće zapadne zemlje optužuju Rusiju da je poslala u Ukrajinu svoje vojnike koji se bore na strani separatista, no Moskva to niječe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook