Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na poziv Italije zabrinute zbog stalnih i masovnih dolazaka migranata na njezinu obalu, ministri unutarnjih poslova Europske unije, okupljeni u četvrtak u Tallinnu, razmotrit će akcijski plan koji je po hitnom postupku predložila Europska komisija.


Cilj je "zaključiti da postoji spremnost i sredstva za podršku Italiji, razmotriti taj problem i promijeniti stvari koristeći mjere koje je ponudila Komisija", rekao je europski izvor. Iako je ovaj sastanak već dulje vremena u kalendaru novog polugodišnjeg estonskog predsjedanja Unijom, on je ipak na neki način hitan.

Vezani članci Zatvor Remetinec Veliki lov na odbjeglog krijumčara ljudima: "Bilo im je naloženo da ga vežu, ali oni su procijenili drugačije" Spašavanje migranata, ilustracija (Foto: PAVEL VITKO / sea-eye.org / AFP) Na snimanju filma migrante, među kojima i djecu, tretirali kao "prljavce" i "idiote": "Život im je bio u opasnosti"

Italija je u srijedu zaprijetila da više neće prihvaćati ulaz stranih plovila koja prevoze migrante spašene na Sredozemlju u svoje luke. Talijanski premijer Paolo Gentiloni pozvao je svoje europske partnere na pružanje "konkretnog doprinosa" kako bi pomogli njegovoj zemlji, u prvom redu prihvaćanjem onih koji se upuštaju u opasan prijelaz Sredozemnim morem.

Približno 100.000 migranata stiglo je u Europu od siječnja tim putem, od kojih se više od 85.000 iskrcalo u Italiji, a 9300 u Grčkoj, po najnovijim brojkama Međunarodne organizacije za migracije. Europska komisija predstavila je akcijski plan koji će biti temelj za razgovore ministara u četvrtak ujutro. To je prva točka dnevnog reda sastanka na kojem će se i u širem smislu razgovarati o pitanju migracija. (Hina)