Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dvodnevni posjet

Banožić u Poljskoj s tamošnjim ministrom obrane: "Imamo izvrsnu bilateralnu suradnju"

Aktualno Galerija Mariusz Blaszczak Mariusz Blaszczak Foto: DNEVNIK.hr Mario Banožić Mario Banožić Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Pezo Moskaljov Galerija 1/3 >>
Ministri obrane Hrvatske i Poljske, Mario Banožić i Mariusz Blaszczak, složili su se da je bilateralna suradnja dviju zemalja odlična, osobito u području obrane te da može biti primjer drugim državama, priopćio je MORH u ponedjeljak.

Ministar obrane Banožić u dvodnevnom je službenom posjetu Poljskoj, a prvog dana se sastao s poljskim kolegom Blaszczakom.

Banožić je u prvom službenom posjetu toj zemlji istaknuo izvrsnu bilateralnu suradnju s Poljskom, strateškim saveznikom i partnerom u području obrambene suradnje.

"Uz suradnju u okviru NATO-a i EU-a, imamo izvrsnu bilateralnu suradnju, posebno na području specijalnih snaga, vojne policije i logistike", rekao je ministar Banožić, a njegov poljski kolega Blaszczak rekao je da je "bilateralna suradnja koja se odvija u okviru vježbi vojski dviju država odlična i može biti primjer drugim državama", navodi se u priopćenju.

Razgovarali su o sigurnosnoj situaciji u istočnoj Europi te u hrvatskom susjedstvu. Oba ministra vjeruju da su dijalog i diplomacija pravi put k smirenju situacije. Banožić i Balszczak istaknuli su da će Hrvatska i Poljska nastaviti jačati suradnju i u području vojnog obrazovanja.

Dio pripadnika hrvatske vojske znanja i vještine usavršavali su upravo u Poljskoj, a transformacijom Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti, otvaraju se dodatne mogućnosti za školovanje pripadnika poljskih oružanih snaga i poboljšanje suradnje u području obrazovanja, ističe se u priopćenju.

"Vezano za suradnju specijalnih snaga posebno ističem Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga u Zadru. U radu tog središta potporu nam pruža i poljska strana i to upućivanjem instruktora za specijalne zračne operacije", rekao je Banožić.

Hrvatski ministar istaknuo je značaj stalne prisutnosti hrvatskih snaga u Poljskoj u sklopu NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NASTAVAK PREPUCAVANJA Iz Ureda predsjednika poručili Banožiću: "Ministre prestanite lagati, MORH je u travnju 2021. potvrdio interes za Bradley M2A2"

Pročitajte i ovo Mario Banožić NOVA FRONTA SUKOBA Banožić s Amerikancima razgovarao o ''ubojicama tenkova'' koje zagovara Milanović

Hrvatska vojska od listopada 2017. pridonosi borbenoj skupini pod zapovjedništvom SAD-a s bitnicom samohodnih višecijevnih lansera raketa. Ondje je sada 80 hrvatskih vojnika, a od 2017. do danas ukupno je u aktivnostima Ojačane prednje prisutnosti sudjelovalo 635 pripadnika hrvatske vojske koja će nastaviti pružati potporu saveznicima na ovom području, a od 2023. godine s bitnicom PzH 2000, dodaje se u priopćenju.

Banožić je s izaslanstvom položio vijenac i zapalio svijeću na Grobu neznanog junaka i upisao se u Knjigu počasti.

Susret vojnih izaslanstava u Varšavi s poljskim domaćinima pratila je i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

"Njihovi razgovori bili su isključivo protokolarni. U fokusu je bila bilateralna, obrambena vojna suradnja. Hrvatska delegacija dočekana je uz najviše vojne počasti", ispričala je Pezo Moskaljov.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene