Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da u Bosni i Hercegovini ne postoje logori za obuku terorista, ali da postoje sljedbenici radikalnih ideologija, u intervju za novinsku agenciju Federacije BiH (FENA) i kinesku Xinhua objavljen u nedjelju.


"U Bosni i Hercegovini ne postoje teroristički kampovi u kojima bi se obučavali ekstremisti, da postoje mi bismo sigurno znali za njih", rekao je Mektić. On je demantirao medijske navode da u BiH postoje logori u kojima se obučavaju teroristi i pripadnici ekstremista.

Vezani članci Koronavirus u BiH Rekordan broj novozaraženih i u BiH: Potvrđen 1251 novi slučaj, 10 preminulih Slika nije dostupna Teroristi ili bande? Švedska kaže jedno, BiH drugo

"Nemoguće je da bi takvi kampovi mogli postojati bez saznanja policijskih snaga u BiH", rekao je Mektić.

No, rekao je kako postoji manji broj građana BiH koji su sljedbenici ekstremističkih nasilnih ideologija i naveo da se oko 130 državljana BiH, pripadnika radikalnog vehabijskog pokreta, nalazilo ili još uvijek nalazi u Siriji i Iraku gdje se bori na strani terorističke organizacije Islamske države (IS).

Ovako je nastala jedna od najopasnijih organizacija na svijetu

Ratujući na stani IS-a poginula su 43 državljana BiH, dok ih se 50-tak vratilo u BiH.

Mektić je napomenuo i da četiri građanina BiH ratuju u Ukrajini, te se suočavaju s prijetnjom petogodišnje kazne zatvora koja se po zakonodavstvu BiH izriče onima koji sudjeluju u borbama na stranim ratištima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook