Milorad Dodik (Foto: AFP)
Milorad Dodik (Foto: AFP)

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović upozorio je u petak kako ponašanje njegovog srpskog kolege u državnom vrhu Milorada Dodika može ozbiljno ugroziti mir i stabilnost u zemlji i rezultirati opasnim posljedicama.


"Nastavi li se Dodik ovako ponašati doći će u pitanje Daytonski sporazum, a tada dolazi u pitanje sve osim države BiH jer je ona postojala i prije Daytona", izjavio je Džaferović u Sarajevu na izvanrednoj konferenciji za novinstvo koju je sazvao nakon što je Dodik ranije tijekom dana samovoljno odlučio unijeti zastavu Republike Srpske u zgradu Predsjedništva BiH i protivno zakonu postaviti je uz obilježja države tijekom ceremonije primanja vjerodajnica novog veleposlanika Srbije.

Vezani članci Milorad Dodik (Foto: Dnevnik.hr) Okončana kriza u BiH: Dodik potvrdio da prihvaća dogovor o uspostavi nove vlasti Željko Komšić (Foto: AFP) Verbalni rat se zaoštrava: Komšić optužio hrvatske dužnosnike da "petljaju i lažu"

Džaferović je kazao kako je u ovom slučaju jasno da je Dodik odgovoran za kršenje zakona za što su predviđene i kazne pa će stoga prijava o incidentu biti proslijeđena nadležnim tijelima koja će onda odlučiti o poduzimanju daljnjih koraka.

No istaknuo je kako je veći problem to što Dodik svoj mandat počinje na ekscesni način polemizirajući s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kojemu je zamjerio jer mu je čestitao Dan državnosti BiH.

Hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović najavili su u petak da će zbog kršenja zakona prijaviti svog srpskog kolegu Milorada Dodika koji je u urede državnog vrha unio zastavu Republike Srpske (RS).

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović neće tolerirati neodgovornost, bahatost i kršenje zakona koje je danas iskazao predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Današnjim postupkom Dodik je oskvrnuo ceremoniju predaje vjerodajnica i narušio međunarodni ugled Predsjedništva BiH", stoji u zajedničkom priopćenju Komšića i Džaferovića.

Dvojica dužnosnika kažu da su Dodik i zaposlenici njegova ureda svjesno ignorirali upozorenja službe za protokol da postavljanje entitetskih zastava nije dopušteno i najavili da će srpskog kolegu prijaviti za kršenje zakona o zastavi BiH.

"BiH nema dan državnosti"

Dodik je na Trumpovu čestitku odgovorio svojim pismom u kojemu mu je poručio kako BiH nema dan državnosti jer Srbi ne prihvaćaju 25. studenog kao praznik, a Džaferović je ocijenio kako je takav potez uvreda za predsjednika SAD ali i za BiH kao državu. "Stajalište Dodika je njegov jednostrani potez, ne služi mu na čast i ja takav potez osuđujem", kazao je Džaferović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH upozorio je i na nedopustivost Dodikovih stalnih napada na Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH (OSA). Dodik tvrdi kako ta agencija radi protiv interesa Srba i RS a Džaferović mu je na to poručio kako sva relevatna izvješća govore da OSA "izvanredno radi svoj posao". Osudio je i Dodikove opetovane pozive na demilitarizaciju BiH.

"Nema demilitarizacije BiH. BiH će jačati svoje oružane snage", poručio je Džaferović dodajući kako je ukidanje vojske što zagovara Dodik nezamislivo u situaciji u kojoj se susjedne države dodatno naoružavaju.

Džaferović je ustvrdio i kako postoje zabrinjavajuće informacije da se narušava ravnoteža vojnih efektiva u regiji iako je to obveza koja proistječe iz Daytonskog sporazuma čije su potpisnice i Hrvatska i Srbija. Ustvrdio je kako Dodik neće uspjeti u nakani da zastavi približavanje BiH članstvu u NATO-u.

"Mi ćemo ići svojim NATO putem iako se on osporava. Donijeli smo sve potrebne odluke", kazao je Džaferović, a potvrdio je i kako Dodik ne može računati na njegovu potporu u nastojanjima da se što prije zatvori Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) te ukine mandat stranim sucima u Ustavom sudu BiH.

Stranci, tvrdi Džaferović, pomažu stabiliziranju BiH a svako zagovaranje uklanjanja međunarodnog djelovanja u stanju kada BiH nije do kraja izgrađena kao država prijeti slabljenjem njezina suvereniteta.

Prvi tjedan - problematičan

Podsjetimo, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u svom prvom radnom tjednu na toj dužnosti prekršio je zakon o zastavi i poslovnik o radu državnog vrha, posvađao se s američkim predsjednikom i u petak na prvoj konferenciji za novinare najavio propast Deutsche Bank te protekcionističke mjere za spas gospodarstva BiH.

Sve to Dodik je obavio u petak kada je održao i svoju prvu konferenciju za novinare u novoj ulozi člana državnog vrha, a organizirao ju je izvan sjedišta Predsjedništva BiH odnosno u zgradi koju koristi vlada Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Prije toga je u zgradi Predsjedništva BiH primio vjerodajnice novog veleposlanika Srbije u toj zemlji Aleksandra Đorđevića, nekadašnjeg ravnatelja srbijanske tajne službe BIA.

Gdje Dodik tu i zastava RS

Prigodu je Dodik iskoristio da bi u svečani salon državnog predsjedništva postavio zastavu RS iako je to protivno odredbama Zakona o zastavi i grbu BiH i poslovnika o radu Predsjedništva BiH koji u državnim institucijama predviđaju postavljanje samo državnih, a ne i entitetskih obilježja.

Novinarima je nakon toga kazao da će inzistirati na tome da zastava RS bude svugdje gdje je i on te će stoga ultimativno zatražiti i promjene poslovnika o radu Predsjedništva BiH.

"Počet ćemo od zastave", kazao je Dodik pa konstatirao da mu se zastava BiH ionako ne sviđa jer je i ona nametnuta odlukom nekadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice Carlosa Westendorpa. Sve dosadašnje visoke predstavnike usput je optužio za "pravno nasilje nad Srbima".

Iznio je tumačenja po kojima BiH nema državna tijela vlasti nego "zajedničke institucije" u kojima, kazao je, radi 23 tisuće zaposlenih, a ta bi se brojka po njegovu sudu morala što prije smanjiti. Napao je Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH (OSA) ustvrdivši da ona krivotvori informacije o tome što se zbiva u RS-u."Mislim da i mene kao člana Predsjedništva BiH OSA tretira kao svoj najveći problem", kazao je Dodik.

Objasnio je da se "mora uvesti red", a temelj za to je inzistiranje na tomu da je BiH "sastavljena" od dva entiteta i tri naroda. "RS je dala teritorij i neke ovlasti za razinu BiH i zato je bilo moguće potpisati Daytonski sporazum", kazao je Dodik, pa nastavio kazavši da je RS "izdržala nalet stranog faktora" te će svim silama zaustaviti svaki budući pokušaj intervencije međunarodne zajednice.

Trumpovo pismo

Dodika je silno razljutila činjenica da je on kao i druga dva člana Predsjedništva BiH tijekom dana dobio pismo američkog predsjednika Donalda Trumpa kojim im je čestitao 25. studenoga kao Dan državnosti BiH.

"Ja sam mu (Trumpu) odmah napisao pismo da to nije moj dan državnosti i da BiH nema svoj dan državnosti", kazao je Dodik koji godinama inzistira na povijesnom diskontinuitetu današnje BiH i tvrdi da ona nema nikakve veze s BiH iz prošlosti.

"To nije dan državnosti nego dan ZAVNOBiH-a", ponudio je Dodik svoju povijesnu ekspertizu i potvrdio da će u RS i iduće godine "veoma pompozno" proslaviti 9. siječnja kao dan entiteta iako je Ustavni sud BiH taj praznik proglasio neustavnim.

Propast Deutsche Banka

Trump je Dodika dodatno iznervirao jer mu je u pismu poželio napredak BiH na euroatlantskom putu, a Dodik je, kako sam tvrdi, i na to odgovorio porukom kako se američki predsjednik preračunao jer je zaboravio da u RS-u ne žele da BiH postane članicom NATO-a.

"Odluka (o ulasku) u NATO nije donesena. Mi smo povrijeđeni i bombama pogođeni i Srbima će trebati desetljeća da podnesu činjenicu da ih je NATO bombardirao", kazao je Dodik.

Novinarima je iznio i tvrdnju koja po svemu podsjeća na "alternativne činjenice", kazavši da je najmoćnija njemačka banka Deutsche Bank praktično pred propašću i prijeti joj sudbina američke investicijske banke Lehman Brothers koja je bankrotirala 2008. što je izavalo recesijski val od kojega se svijet godinama oporavljao.

Dodik je to izjavio predstvaljajući svoj konfuzni paket mjera koje bi pomogle gospodarski oporavak ustvrdivši da Središnja banka BiH ne bi trebala držati svoje valutne depozite u Deutsche Bank nego bi ih trebala povući u BiH i njima otkupljivati vrijednosnice koje bi izdavali eniteti.

BiH nije članica EU pa ne mora poštovati propise

Najavio je da kani predložiti ograničenje uvoza iz država koje potpomažu svoje gospodarstvo poticajima, a kao primjer naveo je da Hrvatska stimulira svoju poljoprivredu pet puta više nego BiH, Njemačka 13 puta više. To je po Dodiku neka vrsta međunarodne urote i zato bi trebalo uvesti protekcionističke mjere i ograničiti uvoz roba iz inozemstva te zabraniti izvoz trupaca kako bi se poboljšala industrija namještaja u BiH.

Dodik je na kraju poručio da BiH nije članica Europske unije pa i ne mora poštovati sve što dolazi iz top bloka.

Najavio je da će u idućih deset dana pokušati organizirati prvu sjednicu Predsjedništva BiH u novom sazivu te za svoje zamisli zatražiti potporu ostale dvojice članova, Željka Komšića i Šefika Džaferovića. (Hina)