Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Afp

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik poslao je pismo mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. Čestitao mu je na izbornoj pobjedi koja je, kako je napisao, "velika i za Srbe iz Republike Srpske".


Dodik je u pismu izrazio zadovoljstvo i slaganje s Orbanovim stavovima. Naime, Orbanova politika je svojevremeno zgrozila svijet zabranom ulaska migrantima iz arapskih zemalja u Mađarsku.

Vezani članci Sastali se Dodik i Orban - 3 VIDEO Duge cijevi na ulicama i sastanak obavijen velom tajne: Dodik u Banjoj Luci primio Orbana Mađarski premijer, Viktor Orban Orban ponudio koridor za izbjeglice i migrante prema zapadu: "Ako vam trebaju, uzmite ih"

Dodik u pismu navodi kako podržava takav potez i smatra ga "ključnim za budućnost kršćana".

"Slažem se s tobom da Europa odobrenim imigracijama radi i na ukidanju svoje biološke budućnosti zasnovane na kršćanskim vrijednostima i načelima...", napisao je. 

"Mađarska je prepoznala da je pravi način biološkog obnavljanja nacije vlastiti pojačani natalitet, a ne uvoz ljudi s drugih područja, iz drugih kultura, civilizacija i nekršćanske vjere. Republika Srpska prepoznaje te vrijednosti kao svoje i u granicama svojih mogućnosti", dodao je Dodik.

Divi se Orbanu

Dodik navodi da se divi Orbanu jer je u srcu Europe pružio otpor zapadnim stavovima.

"Divimo se tvojoj hrabrosti i odlučnosti da Mađarska pruža podršku multilateralnim organizacijama čiji je član samo u onoj mjeri u kojoj to ne šteti mađarskom narodu i njegovoj budućnosti", napisao je.

I pismu navodi i da se BiH nije svrstala na stranu Ukrajine, što je netočno, piše Klix.

Portal navodi da, iako nema službenih informacija o uvođenju sankcija protiv Rusije, BiH je službeno podržala europsku deklaraciju kojom je osuđena invazija na Ukrajinu.

"Zahvaljujući institucijama RS-a, BiH nije uvela sankcije Rusiji niti se svrstala na stranu Ukrajine, ma koliko da suosjećamo s patnjama Ukrajinaca. Smatramo da je najmudrije i najhumanije za nas biti neutralan, biti na strani mira, dijaloga", napisao je Dodik i pismu Orbanu.

Dodao je i kako je zadovoljan time što je Orban na ceremoniji proglašenja novog mandata istaknuo srpski narod kao prijateljski.

Pismo je potpisao kao "srpski član Predsjedništva BiH" što u toj zemlji, navodi Klix - ne postoji kao ustavna kategorija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju