Obavijesti Video Pretražite Navigacija
6 km duga procesija

Milijuni vjernika ulicama slijedili crnog Isusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijuni vjernika hodali su u četvrtak ulicama Manile u procesiji iza "crnog Nazarećanina", drvenog kipa Isusa s križem, koji je predmet štovanja na Filipinima, gorljivoj katoličkoj zemlji.

Bosih nogu poput Isusa na Golgoti, hodočasnici su pobožno slijedili statuu Isusa koju su donijeli Španjolci u 17. stoljeću a Filipinci joj pripisuju čudotvorne moći.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Filipine Usred noći Potres jačine 6,8 pogodio Filipine: Procjenjuje se mogućnost tsunamija Piton Nevjerojatno što je učinio Stravična borba za život motociklista s ogromnom zmijom: "Ugrizla me za ruku pa počela gnječiti..."

Procesija se proteže duž šest kilometara u središtu glavnog grada, između parka Rizal i Bazilike crnog Nazarećanina u četvrti Quiapo.

Svake godine ozlijedi se više desetaka hodočasnika. Na svom putu naguravaju se, gaze jedni druge kako bi poljubili komadić kipa ili ga pomilovali bijelom maramicom.

VIDEO Papa Franjo na svojoj prvoj božićnoj misi poljubio kip malog Isusa

Kip Isusa u prirodnoj veličini donijeli su u Manilu 1607. svećenici iz Meksika. Kip je pocrnio tijekom plovidbe u brodskom požaru.

Sto milijuna Filipinaca ili 80 posto stanovništva katoličke je vjere što je posljedica četiri stoljeća španjolske kolonizacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene