Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Milijuni Grka prosvjedovali zbog mirovinske reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijuni Grka pridružili su se 24-satnom prosvjedu protiv planiranih mirovinskih reformi zbog kojeg je prekinut zračni promet, a javne ustanove i službe ostale zatvorene.

Policija se sukobila s anarhistima koji su palili automobile u središtu Atene dok su tisuće prosvjednika marširale prema parlamentu udarajući u bubnjeve i uzvikujući 'zakon je prijevara'.

Pročitajte i ovo Gužva na zagrebačkoj obilaznici - 1 ogromna gužva FOTO Kilometarska kolona na zagrebačkoj obilaznici: "Ovo je užas, stojimo. Od Prečkog mi je trebalo čak 50 minuta" Ilustracija Zbog radova Zatvara se dio prometne ulice u Zagrebu: Ovo su obilazni pravci

Konzervativna grčka vlada želi promijeniti sustav socijalne skrbi za koji stručnjaci kažu da će doživjeti slom za 15 godina ukoliko se ne promijeni. Konačno glasovanje parlamenta o reformama mirovinskog sustava predviđeno je za četvrtak.

'Sudjelovanje u štrajku je potpuno. Govorimo o milijunima', rekao je Spyros Papaspyros, predsjednik udruge sindikata javnih službenika ADEDY, koja je jedan od organizatora prosvjeda. 'Vlada ne smije potcijeniti ovo ogorčenje javnosti'.

U prosvjednoj povorci u grčkoj prijestolnici bilo je oko 10.000 prosvjednika a 50 do 60 samoprozvanih anarhista bacalo je molotovljeve koktele na policiju koja je odgovorila suzavcem. Anarhisti su se razbježali ali su prethodno razbili stakla na poslovnicama triju banaka i zapalili koševe za otpatke i automobile u središtu Atene, rekla je policija.

ADEDY i njegova sestrinska organizacija za privatni sektor imaju oko 2,5 milijuna članova. Dužnosnik vlade koji je zatražio da ostane neimenovan rekao je da je u javnom sektoru odaziv na štrajk bio oko 31 posto.

Grčka vlada, koja je ponovno izabrana u rujnu obećavajući da neće smanjivati mirovinska prava, za donošenje zakona treba potporu svih svojih zastupnika kojih je 151 u parlamentu od 300 mjesta.

Sindikati kažu da Costas Karamanlis nije održao svoju riječ i da planirane reforme ograničavaju mirovinska prava bez da poboljšavaju sustav.

Štrajk je zahvatio cijelu zemlju, od sjevernog lučkog grada Soluna do zapadne luke Petras i glavnoga grada Atene. Blokirana je međunarodna zračna luka u Ateni jer su se štrajku priključili kontrolori leta, a zbog štrajka lučkih vlasti u lukama su ostali trajekti i brodovi diljem zemlje koji povezuju stotine grčkih otoka.

Ne funkcionira ni gradski promet, autobusi, tramvaji, atenski metro i prigradska željeznica, što je uzrokovalo kilometarske kolone kod Atene. Zatvorene su i banke kao i većina državnih službi, uključujući porezne i općinske urede te sudstvo. Štrajkaju i novinari, kao i arheolozi na atenskoj Akropoli i drugim drevnim lokacijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene