Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč zakonskoj zabrani

ZASTRAŠUJUĆI OBIČAJI Milijuni djevojčica strahuju od dolaska ljeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakonom je zabranjeno od 2008. godine, no u tradicionalnim zajednicama ono se i dalje izvodi.

Za milijune školarki u Egiptu nadolazeći ljetni dani ne predstavljaju nikakvu radost. Upravo suprotno početak ljeta za njih je ujedno i početak sezone sakaćenja genitalija, tzv. ženskog obrezivanja.

Pročitajte i ovo Video rekonstrukcije piramide izazvao bijes javnosti Burne reakcije Snimka obnove egipatske piramide izazvala bijes javnosti: Zbog spornog videa zaustavljena velika rekonstrukcija Nina Božilov što je uopće ljetno tijelo? One su rekle NE maničnom vježbanju zadnjih pet minuta prije ljeta: "Nikad nećeš biti zadovoljan ako se koncentriraš na izgled"

Mona Mohamed imala je samo deset godina kad je podvrgnuta obrezivanju. 'Bila sam prestravljena. Svezali su me, majka i baka su bile uz mene', kaže Mona koju su članovi obitelji držali na podu dok joj je liječnik na podu dnevnog boravka davao anesteziju. Sjeća se samo da su joj dali žvakaću prije no što je utonula u san. Tek kad se probudila shvatila je da je osakaćena.

Ovakve priče nisu rijetkost u Egiptu. Obrezivanje djevojčica je svojevrstan obred zrelosti još od doba faraona. Više od 125 milijuna žena i djevojčica u svijetu danas je obrezano. 25 posto njih živi u Egiptu što je najviše od svih zemalja, piše CNN.

23.000 djevojčica u opasnosti: 'Obrezuju nas kako ne bismo postale kur**''

Većinu djevojčica obrezuju u dobi od 9 i 12 godina i to za vrijeme ljetnih praznika, uglavnom u njihovim vlastitim kućama. U Egiptu se najčešće izvodi tip 1 obrezivanje, odnosno odstranjuje se dio ili cijeli klitoris.

Mona je imala sreće što joj je obrezivanje izveo liječnik, mnogim djevojkama ono izvode tradicionalne babice nesteriliziranim žiletima.

Žensko obrezivanje u Egiptu je zakonom zabranjeno od 2008. godine , ali praksa je i dalje ustaljena u tradicionalnim zajednicama u kojima se ono smatra 'pročišćavanjem' žene i pripremom brak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene