Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kalifornija: 5 mrtvih, milijun evakuiranih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo milijun stanovnika južne Kalifornije izbjeglo je pred šumskim požarima koji su se, nošeni jakim vjetrom, pretvorili u vatrenu stihiju koja je zahvatila područje veće od 1.500 četvornih km, odnijela najmanje pet ljudskih života i uništila više od 1.300 kuća i poslovnih objekata.

U najteže pogođenom okrugu San Diegu, jedna je osoba poginula pokušavajući spasiti kuću, a četiri su umrle tijekom i nakon evakuacije, rekao je glasnogovornik okruga Diego Alvarez za TV NBC.

Pročitajte i ovo Kalifornija se bori s poplavom Nesvakidašnji prizor Veliki valovi pogodili Kaliforniju: Stanovnici bježali, šteta se tek zbraja Noelle Russo ubijena je 1983. godine Ostavljena u parku Kraljica ljepote (37) bila je brutalno pretučena i ostavljena da umre u parku: Otkrili ubojicu nakon 40 godina

Najmanje 40 osoba hospitalizirano je s opeklinama, od kojih 16 vatrogasaca. Sedam osoba je u kritičnom stanju.

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger proglasio je izvanredno stanje u sedam okruga, a predsjednik SAD-a George W. Bush u utorak je objavio odluku da se u te okruge uputi federalna pomoć za elementarne nepogode.

Predsjednik Bush u četvrtak će posjetiti pogođeno područje, kako bi se iz prve ruke uvjerio kroz što prolaze stanovnici Kalifornije i kako se odvija pružanje lokalne i federalne pomoći, najavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

U borbi sa 16 većih požara sudjeluje više od 6.000 vatrogasaca, koji su morali priznati poraz pred nezaustavljivom stihijom na mnogim područjima.

"Velik je i širi se snagom vjetra, ići će sve do oceana dok ne stane. Mi možemo spasiti nešto stvari, ali ga ne možemo zaustaviti", rekao je zapovjednik vatrogasaca u San Diegu, Kirk Humphries.

"Vjetar je toliko jak da niti ne pokušavamo gasiti požar, samo
nastojimo spasiti kuće", kazao je vatrogasac Jim Gelrud iz Viste u Kaliforniji.

U borbi s vatrom sudjeluju i protupožarni helikopteri i zrakoplovi,
no najveća pomoć gasiteljima bio bi prestanak vjetra, koji je
najavljen za srijedu.

Guverner Schwarzenegger upozorio je da su požari prijetnja za još 68.000 kuća. "Imamo nesreću da su se tri stvari poklopile: vrlo sušno područje, vrlo toplo vrijeme i puno vjetra. I to čini savršenu oluju za požar".

Najteže je stradalo šire područje San Diega, blizu granice s
Meksikom, gdje je uništeno više od 1.000 kuća, a više od 500.000 evakuiranih stanovnika smješteno je u skloništa, škole i na sportske stadione.

Većina ljudi ponijela je samo najvrijednije obiteljske stvari,
fotografije i kućne ljubimce i evakuirala se vlastitim automobilima.

Dio skloništa u okrugu San Diega već je popunjen, pa je Ratna
mornarica na tom području prebacila mornare na brodove, kako bi oslobodila vojarne za evakuirano stanovništvo, izvijestio je CNN.

Pogođeno područje pruža se od San Diega uz meksičku granicu, do Malibua, sjeverno od Los Angelesa, na priobalnom potezu dugačkom 240 km.

Godine 2003. na jugu Kalifornije u sličnoj su vatrenoj stihiji
poginule 22 osobe a uništeno je 3.640 kuća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene