Hrvatski predsjednik Zoran Milanović na svečanoj večeri s iseljenicima u Antofagasti u subotu poručio je da utjecaj Hrvata u Čileu nadilazi njihov udio u stanovništvu i da se mogu ponositi time da i predsjednik te zemlje ima hrvatske korijene.

Galerija Milanović s iseljenicima u Antofagasti - 1 Milanović s iseljenicima u Antofagasti - 2 Milanović s iseljenicima u Antofagasti - 3 +7 Milanović s iseljenicima u Antofagasti - 4

"Danas s ponosom možemo reći kako su mnogi Hrvati i njihovi potomci ugledni članovi čileanskoga društva. Potomke hrvatskih iseljenika danas nalazimo svuda, od najviših političkih institucija, preko Crkve, vojske i gospodarstva do kulture i sporta. Stoga možda nigdje u svijetu kao u Čileu nema toliko Hrvata i osoba hrvatskoga podrijetla prisutnih u svim slojevima društva, te nije neobično što prisutnost i utjecaj Hrvata u Čileu nadilazi udio u ukupnom stanovništvu. S ponosom možemo istaknuti kako i aktualni predsjednik Čilea Gabriel Boric Font ima hrvatske korijene", rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović u subotu na svečanoj večeri s članovima hrvatske zajednice u Antofagasti u Čileu, prema priopćenju Ureda predsjednika.

Na večeri koja je priređena povodom službenog posjeta hrvatskog predsjednika okupio se velik broj hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka sa sjevera Čilea.

Predsjednik Milanović u prigodnom je obraćanju posebno naglasio činjenicu da su Hrvati u Čileu stvorili snažnu i prepoznatljivu hrvatsku zajednicu, na koju su Hrvatska i on osobno jako ponosni.

Zoran Milanović Milanović: "Ovo je zemlja u kojoj su Hrvati ostvarili nevjerojatne uspjehe. To je filmski materijal"

"Unatoč daljinama, koje doista nisu male, i svim prilagodbama što ih je tražio život u novoj domovini, hrvatski narod u Čileu očuvao je svoj nacionalni identitet kroz generacije i održao čvrste veze s domovinom", rekao je te istaknuo i aktivni doprinos Hrvata u Čileu hrvatskoj borbi za slobodu, neovisnost i međunarodnu afirmaciju.

"To se pokazalo u godinama stvaranja neovisne Hrvatske i njezine obrane i oslobađanja u vrijeme Domovinskog rata. Tada su Hrvati Čilea zajedno s cijelom iseljenom Hrvatskom stali uz svoj narod u domovini pomažući, skupno i pojedinačno, borbi za slobodu i neovisnost", podsjetio je predsjednik Milanović te dodao kako ćemo hrvatskom iseljeništvu, kao i hrvatskim braniteljima, uvijek biti iznimno zahvalni na svemu što su učinili u stvaranju Hrvatske.

"Koristim prigodu zahvaliti svima vama na svemu što radite i što ćete raditi kako biste očuvali nacionalni identitet, ali i na vašem radu i doprinosu za dobrobit Čilea – što dodatno učvršćuje ionako bliske veze Hrvatske i Čilea", zaključio je predsjednik Milanović.

U ime domaćina goste je pozdravio počasni konzul Republike Hrvatske u Antofagasti Marko Buzolić.

Među uzvanicima bio je i gradonačelnik Antofagaste.

Svečanu večeru upotpunili su klapa Tri sulara, koja je pjevala dalmatinske pjesme, te plesači kluba hrvatskih iseljenika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju