Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gruzijski čelnik Mihail Saakašvili pobijedio je na prijevremenim predsjedničkim izborima s osvojenih 52,8 posto glasova.


Manje od 50 posto glasova značilo bi da mora u drugi krug. Prema priopćenju izbornoga povjerenstva, još treba prebrojati šačicu prekomorskih biračkih mjesta, ali nije vjerojatno da bi taj rezultat mogao utjecati na konačni.

Vezani članci Mihail Saakašvili (Foto: AFP) Saakašvilijevi pobornici pokušavali zauzeti dvoranu u Kijevu Mihail Saakašvili (Foto: AFP) Ukrajinski sud oslobodio Mihaila Saakašvilija

Tisuće prosvjednika okupile su se u glavnome gruzijskom gradu i optužuju Saakašvilija za lažiranje izbora. 

<<Zapadni promatrači: Izbori u Gruziji bili su pošteni 

>> Saakašvili dobiva predsjedničke izbore u Gruziji?

No zapadni promatrači već su priopćili da su subotnji izbori bili uglavnom pošteni, što oporbi otežava osporavanje rezultata. Sjedinjene Države pozvale su oporbu da poštuje ocjenu promatrača.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je glasovanje bilo umrljano "očitim pritiskom" na oporbu, a izvještaj zapadnih promatrača "brzoplet" i "površan".

Malo je vjerojatno da će gledište službene Moskve utjecati na stanje u Gruziji jer i gruzijska oporba na Rusiju uglavnom gleda sumnjičavo i podupire Saakašvilijevu prozapadnu orijentaciju.