Grčka policija u subotu je odgovorila suzavcem jer su migranti koji pokušavaju doći do granice između Grčke i Sjeverne Makedonije na nju bacali kamenje i boce nakon što je im onemogućeno da dođu do graničnog prijelaza, kazali su svjedoci.

Galerija Migranti žele prijeći granicu (Foto: AFP) +0 Migranti žele prijeći granicu (Foto: AFP)

Zbog lažnih glasina da se granica otvorila koje su se proširile na društvenim mrežama, stotine migranata i izbjeglica stiglo je u četvrtak i podiglo šatore na polju blizu izbjegličkog kampa Diavata u blizini granice između Grčke i Sjeverne Makedonije.

Vezani članci Migranti ulaze u Poljsku Slovenski ministar: ''Ilegalne migracije treba rješavati uporabom svih sredstava, čak i ogradama'' Policija migrante tjera vodenim topovima na granici Poljske i Bjelorusije - 6 FOTO/VIDEO Eskalacija krize na poljsko-bjeloruskoj granici: Migranti bacaju zvučne granate na vojnike, policajci ih tjeraju vodenim topovima

U subotu se na tom prostoru nalaze deseci šatora a interventna policija stvorila je kordon kako bi blokirala pristupni put, te je parkirala 20 autobusa da zaustavi migrante kako ne bi mogli napustiti livadu. Vlasti su poslale i autobuse da vrate ljude u njihove prihvatne centre.

Sredinom dana policija je ispalila suzavac na nekoliko desetaka ljudi, od kojih su neki nosili i djecu, a koji su na nju bacali kamenje i boce pokušavaju probiti policijski kordon i doći do glavne ceste koja vodi prema granici.

"Ne želimo sukob s grčkom policijom", rekao je 36-ogodišnji Jaser, sirijski izbjeglica. "Želimo u Europu, ne želimo ostati u Grčkoj", rekao je novinaru Reutersa.

Sukob migranata i policije trajao je nekoliko sati. Većina migranata odbila je napustiti to mjesto, unatoč pozivima ministara da se vrate u svoje prihvatne centre i upozorenjima da ne mogu krenuti dalje na put.

Nekoliko njih vlasti su uspjele uvjeriti da uđu u autobuse, a za ostale se nadaju da će ih vratiti u prihvatne centre do nedjelje.

Noć proveli u šumama

Gotovo 2000 migranata najavilo je u subotu, treći dan zaredom, da namjeravaju krenuti iz Soluna prema granici sa Sjevernom Makedonijom, 60-ak kilometara na sjeveru, i odatle otputovati u srednju Europu.

Migranti su noć proveli u šatorima u izbjegličkom kampu kod sela Diavate, sjeverozapadno od Soluna, odakle planiraju krenuti na sjever. Policija ih za sada u tome sprječava, prenose grčki mediji.

Zadnjih dana internetom se šire glasine da je grčka granica sa Sjevernom Makedonijom otvorena, ali grčko ministarstvo migracija to niječe. Svi migranti trebali bi se vratiti kućama, poručilo je, dodajući da su im za to osigurani autobusi.

Skupine migranata koje planiraju uputiti se na sjever okupile su se i u Ateni gdje je u petak na nekoliko sati bio prekinut željeznički promet jer je 300 ljudi okupiralo glavni kolodvor. Tijekom noći blokada je prekinuta i promet se nastavio.

Na vrhuncu migrantske krize, duž granice sa Sjevernom Makedonijom postavljena je ograda. Ona još postoji i osigurana je, što znači da je tzv. balkanska ruta prema srednjoj Europi najvećim dijelom zatvorena. Godine 2015. i 2016. njome je u Njemačku stiglo više od milijun ljudi. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju