Grupa Afganistanica prije tri dana ilegalno je ušla u BiH, preplivala Drinu u blizini Zvornika, a potom su se mokri i iscrpljeni od višednevnog pješačenja smjestili na platou ispred autobusnog i željezničkog kolodvora u Tuzli.

Galerija


Ulica u Tuzli zatrpana je pokrivačima, tepisima, odjećom i obućom. Sve je to potrebno migrantima prije nego krenu prema zemljama Europske unije. "Naš krajnji cilj je Belgija, Nizozemska, Italija..." kazao je Milad, jedan od Afganistanaca u Tuzli. Na putu prema tim zemljama je Hrvatska.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić o non paperu: "Kad Srbi trebaju nešto dobiti, ispada kao da tuku po svemu i rasturaju sve'' Policija, ilustracija Policija pronašla tijelo turskog migranta u rijeci Glini: Utopio se prilikom prelaska

Od Afganistana su putovali preko Turske, Makedonije, Srbije i ilegalno ušli u BiH. "U BiH je najteže. Evo, ovdje u Tuzli spavamo na betonu, nemamo nikakve normalne uvjete. Obični ljudi nam pomažu, ali ovdje nam je potreban kamp. Mi ne želimo ostati u Tuzli, samo želimo da dva-tri dana, koliko boravimo tu, imamo minimalne uvjete za preživljavanje", dodaje Milad.

Policija, javlja Avaz, odrađuje svoj posao, dok druge gradske, kantonalne i države službe migracijska kriza u Tuzli gotovo da i ne zanima, usprkos brojnim apelima. Migrantima najviše pomaže grupa volontera, kojima se pridružuju volonteri iz drugih sredina na području kantona. Migrante nadgledaju aktivisti Crvenog križa, a Narodna kuhinja Imaret osigurava im obroke.

"U ovih 16-17 mjeseci migrantske krize od lokalnih ili kantonalnih institucija na naše je pozive konkretnim djelima odgovorio samo načelnik Općine Čelić. On je platio jednom ugostiteljskom objektu novac za korištenje tuševa", kazao je Senad Pirić Čupo, jedan od volontera. Nabavka hrane, odjeće, obuće i drugih potrepština trenutačno nije glavni problem. Problem je, navodi, zima koja dolazi jer u Tuzlu svakodnevno pristiže između 100 i 200 migranata kojima je potreban nužni smještaj.