Izbjeglice u Tovarniku (Foto: Arhiva/Marko Mrkonjic/PIXSELL)
Izbjeglice u Tovarniku (Foto: Arhiva/Marko Mrkonjic/PIXSELL) Foto: Arhiva/Marko Mrkonjic/PIXSELL

Aktivisti Platforme 112 u utorak su poslali priopćenje u kojemu izražavaju zabrinutost zbog, kako kažu, pritisaka koje MUP čini na aktiviste, volontere i sve koji pomažu izbjeglicama


Iz Platforme 112 u priopćenju podsjećaju da je prošlog tjedna donesena nepravomoćna presuda Draganu Umičeviću, volonteru udruge Are You Syrious? zbog pomaganja migrantima u nezakonitom prijelazu državne granice.

Vezani članci Petarda, ilustracija Odzvonilo petardama? Novi prijedlog zakona zabranjuje njihovu upotrebu, pogledajte kolike će biti kazne Ima li Debeljak novca za međufinanciranje? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 MUP se oglasio o akciji Uljanik: 12 osumnjičenih terete za propuste u poslovanju, subvencijske prijevare, lošu prodajnu cijenu brodova...

Osuđuju ponašanje Ministarstva unutarnjih poslova i Vlade RH koji, kažu pokušavaju zastrašiti pa i kriminalizirati prvo ljude u pokretu, a potom i sve one koji tim ljudima pružaju podršku.

"Postavlja se pitanje i tko će zaustaviti druga kršenja ljudskih prava, ako se već sada vidi kako MUP niti ne odgovara na upite neovisnim institucijama koje traže odgovore. Također, Platforma 112 poziva premijera Plenkovića i ministra Božinovića da hitno zaustave ove intenzivne napade MUP-a na organizacije za zaštitu ljudskih prava, omoguće istrage nezavisnih institucija te kazne one koji ljudska prava krše, a ne one koji ta prava štite.", poručuju iz Platforme 112.