Izbjeglice u Tovarniku (Foto: Arhiva/Marko Mrkonjic/PIXSELL)
Izbjeglice u Tovarniku (Foto: Arhiva/Marko Mrkonjic/PIXSELL) Foto: Arhiva/Marko Mrkonjic/PIXSELL

Aktivisti Platforme 112 u utorak su poslali priopćenje u kojemu izražavaju zabrinutost zbog, kako kažu, pritisaka koje MUP čini na aktiviste, volontere i sve koji pomažu izbjeglicama


Iz Platforme 112 u priopćenju podsjećaju da je prošlog tjedna donesena nepravomoćna presuda Draganu Umičeviću, volonteru udruge Are You Syrious? zbog pomaganja migrantima u nezakonitom prijelazu državne granice.

Vezani članci Izbjeglice na granici Turske i Grčke Grčka policija suzavcem krenula na izbjeglice: "Vojska nam je uzela novac i mobitele i rekli su nam da se vratimo" Izbjeglice u Tovarniku (Foto: Arhiva/Marko Mrkonjic/PIXSELL) MUP demantira teške optužbe CMS-a i Are You Serious?: "Policija ni na koji način nije zastrašivala bilo koga"

Osuđuju ponašanje Ministarstva unutarnjih poslova i Vlade RH koji, kažu pokušavaju zastrašiti pa i kriminalizirati prvo ljude u pokretu, a potom i sve one koji tim ljudima pružaju podršku.

"Postavlja se pitanje i tko će zaustaviti druga kršenja ljudskih prava, ako se već sada vidi kako MUP niti ne odgovara na upite neovisnim institucijama koje traže odgovore. Također, Platforma 112 poziva premijera Plenkovića i ministra Božinovića da hitno zaustave ove intenzivne napade MUP-a na organizacije za zaštitu ljudskih prava, omoguće istrage nezavisnih institucija te kazne one koji ljudska prava krše, a ne one koji ta prava štite.", poručuju iz Platforme 112.