Migranti oteli Slovenca (Foto: 24ur.com)
Migranti oteli Slovenca (Foto: 24ur.com)

Miroslav Moravec, 79-godišnjak kojeg je otela skupina migranata opisao je sve što mu se događalo u tih nekoliko sati. Iako ga, kaže, nitko nije ni jednom udario - bojao se za svoj život.


79-godišnjak Miroslav Moravec živi u selu Mali Nerajec, a u srijedu su ga oteli migranti.

Vezani članci Ilegalni migranti u Bosni i Hercegovini, ilustracija (Foto: AFP) Centar za mirovne studije: Švicarska odustala od vraćanja migranta u Hrvatsku zbog policijskog nasilja Srpski carinici uhvatili devet migranata (Foto: Carina Republike Srbije) - 1 Na granici s Hrvatskom: Srpski carinici našli devet migranata, skrivali se u dvostrukom dnu autoprikolice

"U vinograd sam došao oko osam sati ujutro, iz Novog mesta. Zaustavio sam se kod svoje kćeri gdje sam se presvukao te svojim automobilom otišao u vinograd. Nakon otprilike pola sata u vinogradu, prišli su mi muškarac i žena iz Ljubljane, koje prije nisam vidio. Zamolili su me da malo pogledaju okolo po vinogradu i objasnili mi da traže starine", kazao je Moravec.

"Oko pola jedan je do mene došao nepoznati muškarac s dvije prazne boce i tražio me vode. Rekao sam mu da nemam pitke vode nakon čega je otišao u smjeru klijeti. Taj je muškarac bio visok oko 180 cm, bio je mršav, imao kratku crnu kosu i bio je tamnije puti. Nije imao naočale, bradu ili brkove", opisao je.

Slijedio ga je, kako priča, a prema njima su dolazila druga dva nepoznata muškarca. Jedan je u ruci imao nož, a drugi je donosio vrpcu kojom su vezali 79-godišnjaka. "Muškarci su govorili stranim jezikom koji me podsjećao na turski", objašnjava Moravec.

Utrpali ga u prtljažnik

Pretresli su ga i pitali za novac. Pronašli su ključeve automobila. Još čvršće su ga vezali i začepili usta. Moravec priča da su se presvukli u drugu odjeću, njega utrpali u prtljažnik, pokrili pokrivačem i ubrzo pokupili i četvrtog muškarca.

Vožnja je trajala satima. "Jedan od otmičara je cijelo vrijeme pazio na mene te me pokrivao kada bih se slučajno otkrio. U jednom smo trenutku stali, a ja sam kroz prozor vidio tablu na kojoj je pisalo 'Koper' i 'Divača'. Pomislio sam da idemo prema Kopru, no onda su oni skrenuli lijevo", objašnjava Moravec.

Stali su na benzinskoj stanici pa završili na makadamu. Muškarci su izašli iz automobila, a prije nego su otišli, oslobodili su mu ruke. Izvukao se iz prtljažnika i nakon desetak minuta uspio doći do prve kuće. Ispričao je ljudima u kući što je proživio i pozvana je policija.

Moravec je u tom trenutku bio 180 km od Sežane, na drugom kraju države. Migranti su pobjegli u Italiju gdje ih je privela talijanska policija, pišu 24sata. " Muškarci me u tih nekoliko sati ni jednom nisu udarili, ali bojao sam se za svoj život", kazao je.