Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši bankar

Uvjerljiva pobjeda: Micotakis će prisegnuti za grčkog premijera

Skup potpore grčkoj stranci Nova demokracija (ND) koju vodi Kiriakos Micotakis (Foto: AFP)
Skup potpore grčkoj stranci Nova demokracija (ND) koju vodi Kiriakos Micotakis (Foto: AFP) Foto: Afp
Čelnik grčke stranke Nova demokracija Kiriakos Micotakis prisegnut će u ponedjeljak za premijera nakon što mu je upečatljiva pobjeda na ponovljenim izborima u nedjelju osigurala drugi četverogodišnji mandat.

Stranka Nova demokracija desnog centra osvojila je 40,5 posto glasova i 158 mjesta u parlamentu od 300 mjesta, više od 20 postotnih bodova od ljevičarske Sirize, koja je vodila zemlju od 2015. do 2019., uključujući i na vrhuncu desetljeća duge gospodarske krize u Grčkoj.

Kiriakos Micotakis (55), bivši bankar iz moćne političke obitelji, obećao je povećati prihode od vitalne turističke industrije, stvoriti radna mjesta i približiti plaće prosjeku Europske unije.

"Nikad ne obećavam čuda. Ali uvjeravam vas da ću ostati vjeran svojoj nacionalnoj dužnosti", rekao je Micotakis.

Skup potpore grčkoj stranci Nova demokracija (ND) koju vodi Kiriakos Micotakis (Foto: AFP) Kiriakos Micotakis (Foto: Afp)

Grčke novine pozdravile su rezultat kao "povijesnu pobjedu", a Ta Nea je na svojoj naslovnici napisala: "Micotakisova apsolutna dominacija, bez protivnika".

U ponedjeljak bi trebao posjetiti predsjednicu Katerinu Sakellaropoulou kako bi službeno dobio mandat za formiranje vlade, nakon čega će položiti prisegu. Očekuje se da će danas biti objavljen i novi kabinet.

Micotakis, koji je bio premijer od 2019. do odlaska s dužnosti u korist privremenog premijera nakon neuvjerljivih rezultata glasanja 21. svibnja, rekao je da će nastaviti s reformama za obnovu kreditnog rejtinga zemlje nakon dužničke krize koja je opterećivala naciju cijelo desetljeće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvješće UN-a Uznemirujući podaci: Ljudi opasnu supstancu troše više nego što se mislilo, a samo jedna od pet osoba ide na liječenje

Iako su pandemija COVID-a i smrtonosna željeznička nesreća u veljači razotkrili nedostatke u grčkom zdravstvenom sustavu i sustavu javnog prijevoza, skok cijena i ekonomske poteškoće u posljednje vrijeme bili su glavna zabrinutost glasača.

Izbori u nedjelju zadali su težak poraz Sirizi Aleksisa Ciprasa, koja je izgubila više od 30 zastupničkih mjesta.

U parlament su ušle tri rubne desničarske i nacionalističke stranke - uključujući antimigrantske Spartance, a ukupno su osvojile 35 mjesta.

"Ovaj rezultat loš je za demokraciju i društvo", rekao je Cipras.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene