Pušenje (Foto: AFP)
Pušenje (Foto: AFP) Foto: Afp

Zaklada milijardera i bivšeg gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga otkrila je u utorak imena organizacija odabranih da vode STOP, nevladinu organizaciju koja će raspolagati s 20 milijuna dolara na tri godine, zaduženu za razotkrivanje "prevarantske prakse" duhanske industrije.


Sveučilište Bath u Velikoj Britaniji, Svjetski centar za dobro upravljanje u borbi protiv duhana (Tajland) i Međunarodni savez protiv tuberkuloze i bolesti dišnih putova (Pariz) vodit će "kolektivno novu svjetsku skupinu za nadzor industrije duhana: STOP (Zaustaviti organizacije i proizvode duhanske industrije)".

Vezani članci Slika nije dostupna U ovim europskim zemljama ne možete zapaliti gotovo nigdje, a u nekima se dimi čak i u tramvajima Slika nije dostupna HRVATSKOJ PRIJETI KAZNA Zakon još nije stigao ni do Vlade

"Zajedno, oni mogu pridonijeti spašavanju brojnih života", kazao je Bloomberg.

Skupina će objavljivati izvješća o istrazi "prevarantskih strategija" duhanske industrije i opskrbljivati oruđem i materijalom za osposobljavanje zemlje slabih ili srednjih prihoda za borbu protiv njezina utjecaja.

"STOP će štititi potrošače ukazujući na prikrivene postupke duhanske industrije, uključujući marketing kojem su cilj djeca", ocjenjuje Michael Bloomberg, svjetski ambasador Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za neprenosive bolesti i osnivač Bloomberg Philanthropies.

Zaklada bivšeg gradonačelnika New Yorka Bloomberg Philanthropies uložila je više od milijardu dolara od 2007. u borbu protiv pušenja u svijetu.

"Duhanska industrija velika je prepreka svjetskoj borbi protiv raka i srčanih bolesti", prokomentirao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije u priopćenju zaklade.

Prema podacima WHO-a, preko 80 posto pušača u svijetu živi u zemljama sa slabim ili srednjim prihodima. Epidemija pušenja svake godine odnosi živote sedam milijuna ljudi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija. (Hina)