Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demokratizacija bivše Burme

Mianmar oslobodio 650 političkih zatvorenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mianmarski režim oslobodio je u petak 651 političkog zatvorenika, u posljednjem u nizu poteza kojim se ta zemlja otvara prema svijetu nakon pola stoljeća autoritarne vladavine.

SAD i Europa objavile su ranije da je puštanje političkih zatvorenika ključno za razmatranje mogućnosti ukidanja sankcija kojima je Mianmar, nekadašnja Burma, godinama izložen.

Među onima koji će se naći na slobodi su Sai Nyut Lwin, ugledni političar iz redova etničke manjinske skupine Shan i tajnik nekdašnje političke skupine Shanske nacionalističke lige za demokraciju (SNLD).

Oslobođen je i bivši premijer Khin Nyut, svojedobno šef moćne vojne obavještajne službe (MI), koji je posljednje godine proveo u kućnom pritvoru.

U drugom valu amnestije za političke zatvorenike koji se očekuje za četiri mjeseca bit će oslobođeni čelnici i članovi 'Studentske skupine generacije '88', mladi disidenti koji su te godine poveli prodemokratski ustanak koji je vojni režim brutalno ugušio uz tisuće mrtvih.

Oslobođen će biti i poznati budistički redovnik Shin Gambira, koji je vodio ulične demokratske prosvjede protiv vojnog režima 2007. godine.

Pročitajte i ovo INA - 2 ispitani svjedoci Pljačka Ine: Iz pritvora pušten bivši šef HOK-a Josip Šurjak Slika nije dostupna dugi pregovori Glavni posrednik otkrio detalje oslobađanja Hrvata Prebega koji je bio zarobljen u Ukrajini

Pokrenute demokratske reforme

'Od 651 zatvorenika oslobođenog danas iz raznih zatvora, 308 su 'zatvorenici savjesti', a 148 su pripadnici bivšeg vojnog obavještajnog miljea koji su ispali iz milosti režima', rekao je za Reuters jedan zatvorski upravitelj.

Izolirani Mianmar pokrenuo je demokratske reforme otkako je civilna vlada u ožujku prošle godine zamijenila vojni režim, nakon 50 godina njegove vlasti.

>>Djelomični izbori raspisani za 1. travnja na Mianmaru

Vlasti su u listopadu oslobodile više od 200 političkih zatvorenika, ublažili kontrolu medija i pokrenuli dijalog s oporbenom čelnicom Aung San Suu Kyi, dobitnicom Nobela za mir, koja je i sama oslobođena iz kućnog pritvora u listopadu 2010.

>>Suu Kyi: 'Mianmar je na putu demokracije'

Prošli mjesec je američka državna tajnica Hillary Clinton posjetila Mianmar i kazala da je SAD spreman podržati reforme i možda ukinuti sankcije.

Točan broj političkih zatvorenika u Mianmaru međunarodnim dužnosnicima nije poznat. Pretpostavlja se da ih je prije današnjeg puštanja u zatvorima bilo između 1500 i dvije tisuće. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene