Obavijesti Video Pretražite Navigacija
orhan pamuk mu čestitao

Mesić ipak primio priznanje počasnog građanina Sarajeva: ''Bilo je nesporazuma''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću u četvrtak je u Sarajevu uručeno priznanje počasnog građanina koje je on lani odbio primiti zbog skandala prouzročenog činjenicom da je Gradsko vijeće isto priznanje odbilo dodijeliti nobelovcu i piscu Orhanu Pamuku.

"Bilo je nesporazuma s Orhanom Pamukom, jednim od najvećih danas živućih književnika. Ali ja sam uspostavio kontakt s gospodinom Pamukom i on mi je napisao da mi čestita", rekao je Stipe Mesić objašnjavajući zašto se predomislio nakon godinu dana.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović nagrada Zlatni Studio Ivana Petrović najbolja je televizijska novinarka: "Sinonim za znanje, profesionalnost, iskustvo" Učenici se oprostili od ubijenog Farisa Pendeka Tragedija u Sarajevu Učenici se oprostili od ubijenog prijatelja Farisa, objavili njegove posljednje riječi koje slamaju srce

Priznanje počasnog građanina Mesiću je u znamenitoj zgradi Vijećnice uručio sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka.

Bivši hrvatski predsjednik rekao je da mu je drago da je sada ponovno u Sarajevu kamo je stigao na poslovnu konferenciju Sarajevo Bussines Forum (SBF) koju organizira Bosna Bank International (BBI) u suradnji s Islamskom bankom za razvoj (IDB).

Orhan Pamuk prošle je godine trebao dobiti priznanje počasnog građanina Sarajeva na prijedlog izdavačke kuće Buybook. Takav je izbor jednoglasno podržalo posebno povjerenstvo pri Gradskom vijeću, no zatim je odluka povučena bez ikakva objašnjenja i priznanje je odjednom dodijeljeno Mesiću.

Nagađalo se da su gradske vlasti u kojoj dominiraju kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA) takvu odluku donijele kako se ne bi zamjerile vlastima Turske s kojima imaju vrlo srdačne odnose.

Pamuk je poznat kao oštar kritičar autoktarskog režima turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kojega optužuje za brutalna kršenja ljudskih prava.

Nakon tog skandala Mesić je poslao pismo na adresu sarajevske gradske uprave kojim se zahvalio na ukazanom povjerenju te istaknuo da u postojećim okolnostima ne može primiti priznanje.

"Kada sam saznao proceduru i kako je došlo do toga, odnosno da se priznanje uskraćuje Orhanu Pamuku, a da ga ja dobijem, smatrao sam da je to greška i zato sam odustao", izjavio je tada Mesić objašnjavajući razloge svoje odluke. (Hina)

Aktualno Što je Guardiola bez Barce i Messija? Svaki put zakaže u ključnom trenutku Lionel Messi i Pep Guardiola (Foto: AFP) Lionel Messi i Pep Guardiola (Foto: AFP) Foto: Afp Samuel Eto\'o i Pep Guardiola (Foto: AFP) Samuel Eto\'o i Pep Guardiola (Foto: AFP) Foto: Afp Pep Guardiola i Lionel Messi (Foto: AFP) Pep Guardiola i Lionel Messi (Foto: AFP) Foto: Afp Guardiola i Klopp u zagrljaju (Foto: AFP) Guardiola i Klopp u zagrljaju (Foto: AFP) Foto: Afp Pep Guardiola (Foto: AFP) Pep Guardiola (Foto: AFP) Foto: Afp +3 Pep Guardiola i Kevin de Bruyne (Foto: AFP) Nogomet Što je Guardiola bez Barce i Messija? Svaki put zakaže u ključnom trenutku 1/9 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene