Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stavovi njemačke kancelarke prema Brexitu odavno su poznati no ni danas ne krije nezadovoljstvo.


U trenutku održavanja izvanredne sjednice Europskog parlamenta i njemačka kancelarka Angela Merkel obratila se Bundestagu i izrazila je žaljenje zbog odluke Ujedinjenog kraljevstva, ali isto tako zaključila kako se tu odluku treba poštivati. 'Europa je prošla kroz mnoge krize i izazove, treba napraviti velik korak naprijed prema integraciji', rekla je Merkel i dodala kako će biti štetni svaki komentari koji bi poticali na daljnje rasipanje Unije.

Vezani članci Theresa May i Angela Merkel (Foto: AFP) May traži još jednu odgodu Brexita: Uoči hitnog summita EU-a sastat će se s Macronom i Merkel Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Europska unija pristala na odgodu Brexita, ali pod jednim uvjetom

'Na Ujedinjenom Kraljevstvu je da odluči kako želi oblikovati svoju budućnost s Europom', kaže kancelarka i ponavlja kako će Europa pregovore započeti tek kad se aktivira članak 50 te da znaju da oni to sada ne žele još napraviti, ali napominje i kako će Ujedinjeno Kraljevstvo za vrijeme trajanja pregovora i dalje biti punopravna članica EU sa svim pravim i obvezama.

'Tko god odluči napustiti Uniju ne može očekivati da će zadržati privilegije bez da zadrži obveze', rekla je kancelarka dodavši kako onaj tko želi pristup jedinstvenom tržištu mora poštivati temeljen vrijednosti EU.

Spomenula je i slučaj Norveške koja nije članica Unije, ali koja ima pristup slobodnom tržištui jer poštuje slobodno kretanje ljudi. 'Njemačka će učiniti sve da spriječi daljnji raspad EU. Imamo poseban interes u uspjehu ujedinjene Europe. Europa je dovoljno jaka da izdrži Brexit', zaključila je kancelarka.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju