Njemačka kancelarka Angela Merkel sjedila je tijekom svečanog dočeka danske premijerke u četvrtak, dan nakon što je vidljivo drhtala dočekujući finskog premijera, a što je bio treći zabilježeni slučaj njezina tremora u tri tjedna.

Galerija


Danska premijerka Mette Frederiksen sjedila je pored Angele Merkel na dobrodošlici uz vojne počasti u Berlinu, a zatim su obje odšetale do zgrade kancelarije. Merkel nije pokazivala znakove tremora i bila je nasmiješena. Na istom mjestu jučer je dočekala finskog premijera, ali tada su oboje stajali i Merkel je imala tremore pa su za današnji doček promijenil protokol i dužnosnicama dali stolce. 

Vezani članci Angela Merkel (Foto: AFP) Konferencija o Libiji završila zajedničkom izjavom: "Sadašnje privremeno primirje bi se trebalo pretvoriti u trajno" Angela Merkel i Andrej Plenković - 3 Andrej Plenković se u Berlinu sastao s Angelom Merkel: "Njemačka vidi Hrvatsku kao dio trokuta"

"Možete pretpostaviti da sam svjesna odgovornosti na dužnosti", rekla je nešto poslije njemačka kancelarka.

Nakon susreta s finskim premijerom Antti Rinneom u srijedu Merkel je rekla da "radi na" otklanjanju tremora koji se prvi puta pojavio sredinom lipnja, ali je inzistirala na tomu da je njezino zdravstveno stanje dobro i da će jednako "kao što se (tremor) pojavio, jednog dana tako i nestati".

Šezdesetčetverogodišnja Merkel kancelarka je od 2005. i nije imala ozbiljne zdravstvene tegobe. Ured kancelarke nije dao objašnjenje za pojavu tremora.

U srijedu Merkel nije govorila o savjetima za uklanjanje drhtavice ili o zdravstvenom tretmanu.

Liječnici su ustvrdili da postoje mnogi potencijalni uzroci tremora te su nevoljko spekulirali o Merkelinu zdravstvenom stanju, što se u Njemačkoj smatra privatnim pitanjem.

Njemački tabloid Bild u četvrtak je, pozivajući se na izvore iz vlade, prenio da je zdravstveno stanje kancelarke Merkel intenzivno ispitano nakon prvog napada u lipnju te da je provjereno postoji li nedostatak minerala, ali da su nalazi krvi bili uredni.

Njemački političari na najvišim dužnostima nemaju osobne liječnike, za razliku od američkih predsjednika, a za Merkel načelno se skrbe isti liječnici koji su zaduženi za opću populaciju.

U studenom 2016., kada je objavila da će natjecati za četvrti mandat kao predsjednica njemačke vlade, Merkel je rekla da je to "odluka ne samo za izbornu kampanju, nego za iduće četiri godine, ako zdravlje to dopusti".

(Hina)