Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrana putovanja i zamrzavanje imovine

Merkel prijeti Rusiji: 'Rekli smo vam prije tjedan dana...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo tjedan dana prošlo je otkako je EU najavila nove mjere protiv Rusije ne okonča li se kriza na Krimu. Njemačka kancelarka Angela Merkel sada prijeti Rusima. Sankcije bi ohvatile zabranu putovanja i zamrzavanje imovine. To bi moglo rusku elitu odsjeći od europskih gradova koji su za njih drugi dom i europskih banaka u kojima drže svoj novac.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u srijedu da će Europa idući tjedan uvesti strože sankcije Rusiji ako u idućih nekoliko dana ne bude naznaka da je Moskva spremna sudjelovati u 'kontaktnoj skupini' koja bi trebala pronaći diplomatsko rješenje ze Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

'Prije gotovo tjedan dana kazali smo da ćemo, ako se to ne ostvari za nekoliko dana, morati razmotriti drugu fazu sankcija', kazala je Merkel tijekom posjeta Varšavi. 'Od tada je prošlo šest dana i moramo priznati da nismo postigli nikakav napredak iako ćemo nastaviti s našim naporima da oformimo kontaktnu skupinu.'

Turčinov: Ne možemo pokrenuti vojnu operaciju na Krimu

Ako do ponedjeljka ne bude napretka, europski ministri vanjskih poslova uvest će sankcije poput zabrane izdavanja viza i zamrzavanja imovine osobama odgovornim za ruske poteze u Ukrajini, a europski čelnici razgovarat će o tome na summitu idući četvrtak, kazala je Merkel.

Merkel i poljski premijer Donald Tusk kazali su također da europski čelnici žele na summitu idući tjedan potpisati politički dio sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom. 'Politički dio sporazuma o pridruživanju trebao bi biti potpisan brzo i nastojat ćemo ga potpisati na idućem summitu EU-a', kazala je.

EU ide prema zabrani putovanja i zamrzavanju imovine Rusa

Sankcije EU-a ocrtane u dokumentu koji je bio dostupan agenciji Reuters nametnut će zabranu putovanja i zamrzavanje imovine dosad još neodlučenom popisu ljudi i tvrtka koje Bruxelles optužuje za kršenje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.

Ruska vojska je preuzela nadzor nad crnomorskim ukrajinskim poluotokom Krimom gdje su ruski separatisti zauzeli pokrajinsku vladu i pripremaju referendum za nedjelju kako bi ga pripojili Rusiji što Zapad smatra ilegalnim.

Sankcije koje predviđa EU slčne su mjerama koje je već objavio Washington, ali će imati veće posljedice jer Europa kupuje većinu ruskog izvoza nafte i plina dok su Sjedinjene Države samo manji trgovinski partner. Trgovinska razmjena EU-a s Rusijom u 2012. bila je 335 milijarda eura što je oko 10 puta više nego Sjedinjenih Država.

Zabrana putovanja i zarzavanje imovine mogli bi odsjeći rusku elitu od europskih gradova koji su za njih drugi dom i europskih banaka u kojima drže svoj novac. Brzi tempo poteza Rusije u aneksiji Krima izgleda da je potaknuo čelnike EU-a čija pravila o konsezualnom odlučivanju često usporavaju njegove odluke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene