Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katarski emir u Berlinu

Merkel: Nemam mu razloga ne vjerovati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katarski emir Šeik Tamim Bin Hamad al-Thani u srijedu se u Berlinu, u razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, distancirao od islamističke skupine Islamske države i opovrgao informacije da IS uživa potporu njegove vlade.

Svjetski mediji optužuju Katar da podupire IS, što je emir u razgovoru s Merkel opovrgao. "Katar nikad nije podupirao ekstremističke skupine", izjavio je Tamim Bin Hamad al-Thani na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Merkel nakon razgovora u Berlinu. Odbio je međutim odgovoriti na novinarsko pitanje podupire li ekstremiste u Libiji, prenose njemački mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Katarski emir odlučio NAJBOGATIJA zemlja svijeta dobila novog vladara: Tko je 33-godišnji emir? Slika nije dostupna HS produkt Josipović oduševio katarskog emira: Darovao mu hrvatski pištolj i nož

Merkel je pak izjavila da joj je emir uvjerljivo objasnio da međunarodna borba protiv IS-a za Katar pitanje sigurnosti.

"Nemam razloga ne vjerovati emirovim riječima", rekla je Merkel.

U razgovoru je bilo riječi i o odnosima Katara i palestinskog Hamasa, koji je na vlasti u Pojasu Gaze i koji se ljetos sukobio s Izraelom. Katar podupire Hamas, koji je za zapadne zemlje teroristička organizacija.

Zapad nastoji pridobiti utjecajne države u Perzijskom zaljevu za zajedničku borbu protiv IS-a. Sunitski ekstremisti okupljeni u toj organizaciji koja, kako se procjenjuje, broji više desetaka tisuća boraca, nadziru velike dijelove Sirije i Iraka. U redovima IS-a bore se i stotine Europljana i Amerikanaca koji su prešli na islam.

Navodna potpora Katara IS-u bila je tema i u razgovoru emira s njemačkim saveznim predsjednikom Joachimom Gauckom. Prema informacijama iz redova nazočnih na tome sastanku, Gauck je također izravno pitao emira o odnosima Katara i IS-a, na što je emir odlučno zanijekao svaku potporu toj organizaciji.

Do razgovora s Merkel, kao i s ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom, došlo je iako se u srijedu prije podne u Berlinu nagađalo da je otkazan. Prema riječima jednog člana vanjskopolitičkog odbora Bundestaga, Katar je kao važan međunarodni investitor i kao organizator svjetskog nogometnog prvenstva 2022. važan sugovornik.

Prije toga, zamjenik predsjednika socijaldemokratskog SPD-a Ralf Stegner izjavio je kako bi Njemačka trebala zahladiti odnose s Katarom.

Strah od Islamske države: FBI se boji novih otmica

"Zemlje koje financijski ili politički podupiru terorizam IS-a, ne bi trebale dobivati njemačko oružje niti bi trebale uživati privilegirane gospodarske odnose s Njemačkom", rekao je Stegner.

Tamim al-Thani je od lipnja 2013. katarski emir i s 34 godine najmlađi je arapski vladar.

Katar je jedan od najvećih stranih investitora u Njemačkoj, a s 13,9 milijardi eura najveći iz arapskog svijeta. Ulagači iz Katara imaju udjele između ostaloga u Volkswagenu, Deutsche Bank, Siemensu i građevinskom divu Hochtief. Istodobno, njemačke tvrtke sudjeluju u pripremama za svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru.

U razgovoru šeika i najviših njemačkih dužnosnika dotaknuto je i pitanje položaja stranih radnika u toj zemlji gdje, posebice na gradilištima nogometnih stadiona, žive i rade u lošim uvjetima.

"Vrlo sam jasno rekla da zemlja poput Katara, koja spada u najbogatije na svijetu, mora ponuditi dobre uvjete za gostujuće radnike", rekla je Merkel.

"Da, u Kataru ima problema", odvratio je šeik i dodao: "Ne tvrdimo da smo idealna država koja ne čini greške". Ali poduzeli smo mnogo toga i glede stranih radnika". Projekti čiji je cilj zaštita stranih radnika "provode se", zaključio je šeik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene