Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FBI se boji novih otmica

NEVJEROJATNO Što mislite koliko Islamisti zarađuju - dnevno?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpora Islamskoj državi (IS) povećala se od početka američkih zračnih napada u Iraku i ta militantna skupina mogla bi oteti još talaca kako bi iznudila ustupke Washingtona, poručio je u srijedu direktor FBI-a Kongresu.

IS želi "posijati strah i regurutirati nove pripadnike" te privući pozornost javnosti, što se vidi iz njegove aktivnosti na društvenim mrežama i objavljivanja videosnimki smaknuća američkih novinara Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa, rekao je James Comey.

Pročitajte i ovo Ilustracija Korupcijski skandal? Velika afera trese ovu državu: Istražitelji oduzeli mobitele čak i gradonačelniku Ilustracija OSRAMOTIO AMERIKU Bivši agent FBI-a koji je 20 godina špijunirao za Ruse pronađen mrtav

"IS-ovo rašireno korištenje društvenih mreža i pridobivanje potpore na internetu povećalo se od početka američkih zračnih udara u Iraku", dodao je Comey u saslušanju pred Kongresom o prijetnjama nacionalnoj sigurnosti.

'Mnogi se žale na SAD, ali kad trebaju pomoć, koga zovu? Zovu nas!'

IS i ostale skupine "mogli bi i dalje otimati američke taoce kako bi prisilile američku vladu i narod na ustupke koji bi samo ojačali IS i potaknuli njegove terorističke operacije", istaknuo je Comney.

SAD i Velika Britanija, za razliku od nekih europskih država, načelno ne plaćaju otkupnine za taoce.

Procjenjuje se da IS dnevno zarađuje milijun dolara prodajom nafte na crnom tržištu, krijumčarenjem, krađama i otkupninama za taoce, rekao je Direktor nacionalnog centra za protuterorizam Matt Olsen.

Ta radikalna sunitska skupina je putem interneta privukla više od 15.000 stranih boraca u Siriji, koji bi se u svoje države mogli vratiti "željni borbe, radikalizirani i predani da nas napadnu", rekao je Olsen. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene