Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel na hebrejskom se u utorak zahvalila u Knessetu na "časti" koja joj je ukazana mogućnošću da se u Jeruzalemu obrati izraelskom parlamentu.


"Velika mi je čast što sam se mogla obratiti zastupnicima Knesseta", kazala je Merkel.

Vezani članci Njemačka ekstremna desnica (Foto: AFP) Pred Njemačkom je napeta izborna godina: Merkel objavila da se neće ponovno kandidirati, tko će zauzeti njenu poziciju? Slika nije dostupna Merkel: Mediteranska unija za napredak na Bliskom istoku

Ta mogućnost, u načelu, rezervirana za šefove država, prva je koja se ukazala jednom šefu njemačke vlade i izrazito simbolička gesta nakon više od 60 godina od nacističkog genocida nad šest milijuna Židova.

"Holokaust nas ispunjava sramom. Klanjam se žrtvama holokausta, preživjelima i onima koji su pomogli drugima da prežive... Sjećanjem na holokaust nijemci i Izraelci su i uvijek će biti povezani na jedan poseban način", kazala je njemačka kancelarka.

"Njemačka nikada neće napustiti Izrael i ostat će njegov partner i istinski prijatelj", poručila je i izrazila najtoplije želje povodom 60. godišnjice Izraela.