Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush i Merkel o suradnji SAD-EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je podržao inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel za novi sastanak bliskoistočnog Kvarteta - SAD-a, EU-a, UN-a i Rusije - kako bi se pokrenuo mirovni proces i pridonijelo rješavanju palestinskog pitanja.

"Gospođa kancelar ima dobru ideju za sazivanje Kvarteta, s kojom sam se složio. Condoleezza Rice će uskoro putovati na Bliski istok pa će izvijestiti ne samo mene već i kancelarku, kako možemo pokrenuti proces", rekao je Bush na zajedničkoj konfrenciji za novinare s Angelom Merkel nakon razgovora u Bijeloj kući.

Pročitajte i ovo Olaf Scholz, njemački kancelar Već godinama se time bavi Njemački kancelar Scholz ozlijedio se tijekom omiljene aktivnosti! Ima modrice na licu, otkazao sve sastanke Slika nije dostupna Merkel i Bush složni kao nikad

Osim o izraelsko-palestinskom pitanju, dvoje čelnika razgovaralo je o nizu drugih pitanja, uključujući ambiciozni program njemačkog predsjedavanja Europskom unijom i skupinom G-8 od 1. siječnja, suradnji u Afganistanu, podršci vladi premijera Fuada Siniore u Libanonu, zajedničkim naporima na uvođenju sankcija UN-a Iranu zbog nuklearnog programa, krizi u Drafuru, trgovinskim pregovorima WTO-a i
drugim pitanjima, rekao je Bush.

Američki predsjednik zahvalio je Angeli Merkel na podršci Njemačke kod donošenja rezolucije Vijeće sigurnosti protiv Irana, ističući kako je time Teheranu upućena "važna poruka da slobodni svijet tamo želi mirnu budućnost, a ne vidi je s iranskim razvojem nuklearnog oružja".

Kancleraka je ocijenila kako je izražavanje jedinstvenog stajališta međunarodne zajednice u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN protiv Irana bilo "ogroman uspjeh" te kako je uključivanje Rusije i Kine u pregovore omogućilo da "međunarodna zajednica vjerodostojno pokaže Iranu gdje je crvena crta".

"Mislim kako je bitno uvidjeti da EU, SAD, Kina i Rusija trebaju zajedno povući u istom smjeru i na nizu drugih međunarodnih pitanja", istakla je.

U tom je kontekstu ocijenila kako je vrijeme da se pokuša ostvariti neke rezultate i na rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

"Željeli bi da EU govori jednim glasom, da kaže kako želimo rješenje s dvije države, da želimo da Palestinci priznaju Izrael, da želimo ojačati predsjednika Mahmouda Abbasa te poticati nastanak jakog Libanona".

Predsjednik Bush zahvalio je Njemačkoj za snažan agnažman u misiji NATO-a u Afganistanu, a Merkel je najavila kako će se krajem siječnja održati sastanak NATO-a posvećen Afganistanu, na kojem će se potaknuti civilni projekti o kojima je bilo riječi na sumimitu Saveza u Rigi 2006.

Dvoje čelnika govorili su i o nastavku trgovinskih pregovora unutar WTO-a, tzv. krugu pregovora iz Dohe, petogodišnjem pogađanju oko trgovinskih barijera i subvencija, koji su se urušili u srpnju 2006.

"Prozor za mogućnosti koje imamo brzo se zatvara", upozorila je Merkel i založila se za usku suradnju EU-SAD na rješavanju tog zastoja, dok je Bush ocijenio kako je sporazum još moguće postići ako se prevladaju prepreke.

Bush i Merkel razgovarali su i o klimatskim promjenama i mjerama koje se poduzimaju na tom planu, a njemačka kancelarka je izrazila zadovljstvo zbog spremnosti Washingtona za suradnju te ukazala na nužnost smanjenja emisije stakleničkih plinova, unaprijeđenja energetske učinkovitosti, razvoju biogoriva i novih tehnologija.

Govoreći o klimatskim promjenama, Bush je rekao kako vjeruje da je sada prilika da se "stave na stranu rasprave iz prošlosti".

Po riječima Merkel, govorili su i o "projektu budućeg zajedničkog tržišta" i objedinjavanju napora kako bi gospodarstva EU i SAD bila učinkovitija. "Osnovat ćemo radnu skupinu koja će dalje istražiti ta pitanja i onda će pripremiti summit EU-SAD", kazala je njemačka kancelarka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene